maandag, november 13, 2006

Filmrecensie Saw

Regie: James Wan
Cast:Cary Elwes (Dr. Lawrence Gordon), Leigh Whannell (Adam), Danny Glover (David Tapp), Ken Leung (Steven Sing), Shawnee Smith (Amanda)

Vroeger was ik een fervent horrorfan maar met de jaren ben ik een stuk milder geworden. Het was dan ook na herhaaldelijk aandringen van vrienden dat ik er toe aangezet werd om Saw te gaan kijken.
2 Mannen die elkaar verder niet kennen, Adam en Lawrence, worden wakker in een oud sanitair complex. Al gauw wordt duidelijk dat zij beiden een opdracht dienen uit te voeren en dat slechts één van beiden dit macabere avontuur zal overleven.

Misschien een beetje gek maar ik vind de sadistische opdrachtgever, Jigsaw, (hij is namelijk geen moordenaar want hij dood niet zelf) op zich van groot spiritueel inzicht getuigen.
Hij is een soort therapeut maar dan van de oude stempel; die de harde hand niet schuwt. Het grote voordeel van zijn therapie is dat wie als overlevende uit de bus komt, de rest van zijn jaren dankbaar en blij zal zijn met zijn leven. Het andere probleemgeval (want dat zijn de slachtoffers altijd) is meteen van zichzelf verlost.

Jigsaw blijkt een man van zijn woord en bluft nooit, na het zien van het lot van een aantal eerdere slachtoffers, door middel van flashbacks, weet je dat gewoon. Op deze wijze weet men de spanning op meesterlijke wijze op te voeren zodat je de gehele speelduur op het puntje van je stoel zit te kijken.

Saw is binnen de kortste keren een cultfilm geworden en niet geheel onterecht, Jigsaw is zowel schokkend als interessant. De scenes zijn morbide en de personnages bevinden zich in een uiterst uitzichtloze situatie.
Er is duidelijk inspiratie gehaald bij Seven maar dat niveau wordt net niet gehaald door de kleine onnauwkeurigheden in het verhaal. Ook de acteerprestaties zijn niet subliem te noemen in deze low budgetfilm. De autoscene is zelfs zo kunstmatig dat het een persiflage lijkt op de B-films uit de jaren `70.

Echter vooral mede door het erg verassende plot is deze horrorproductie meer dan het bekijken waard.

Geen opmerkingen: