maandag, november 13, 2006

Google in het land, dokter aan de kant

Of de opleiding geneeskunde nu minder is geworden, of de artsen van een lager niveau, feit is dat artsen steeds vaker moeite hebben een diagnose te stellen.
Gelukkig is de redding voor hen (en vooral hun patienten) nabij, onderzoekers van een Australisch medisch instutuut hebben in een vrijdag verschenen artikel in het British Medical Journal vastgesteld dat ze net zo goed zoekmachine Google kunnen gebruiken om tot een juiste diagnose te komen.

De wetenschappers selecteerden 26 'lastige gevallen' die vorig jaar in het vakblad New England Journal of Medicine waren beschreven. Ze sloegen aan het googelen aan de hand van de genoemde symptomen, zonder vooraf de conclusies te lezen. In vijftien gevallen vonden zij de correcte diagnose. In sommige andere gevallen kwam Google zeer dichtbij (wat vaak van een diagnose gesteld door een arts niet gezegd kan worden).

Volgens de onderzoekers moeten patiënten niet zelf gaan googelen. Om een goede diagnose te stellen is nog wel een medische opleiding nodig.
In sommige gevallen is dat natuurlijk waar, maar ik denk dat wij voor de huis-, tuin en keukenkwaaltjes dat best zelf kunnen, daarna bestel je gemakkelijk de juiste medicijnen online en voila de ergernis van een huisarts in een gezondheidscentrum blijft je bespaard.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb al vaak gewoon via Google de juiste diagnose gevonden. Als ik dan bij de dokter kom zegt deze meestal dat het niet zo is....om dan daarna schoorvoetend te moeten toegeven dat ik toch gelijk had. Heel vervelend dat je voor sommige medicijnen nog steeds bij de dokter moet komen,..gelukkig kunnen wij in Spanje inderdaad een heleboel medicatie online bestellen.

Erika Koukos zei

Helaas hebben inderdaad nog veel artsen het idee dat ze alles altijd beter moeten weten.

Erika Koukos zei

Ja maar het scheelt dat je dan zelf al de diagnose kan stellen via Google, de 2 min. die de huisarts dan voor je heeft kan hij dan besteden aan het uitschrijven van een recept, de medicijnen zijn dan in ieder geval goedkoper dan via internet.