zaterdag, november 25, 2006

Filmrecensie House of flying daggers

Door Michael Koukos

Regie: Yimou Zhang
Jaar: 2004
Land: China / Hong Kong
Genre: Actie / Drama / Romantiek
Cast: Takeshi Kaneshiro , Andy Lau , Ziyi Zhang, Dandan Song e.a.
Duur: 119 minuten

Nadat wij van deze regiseur het verbluffende Hero en het al even mooie crouching tiger, hidden dragon, hadden gezien waren de verwachtingen uiteraard hoog gespannen.
Al vroeg in de film wordt meteen een verbluffend audiovisueel spectakel neergezet wanneer de blinde danseres Mei het Echospel moet spelen.
Mei die wordt ontmaskerd als lid van het verboden genootschap "House the flying daggers", weet te ontsnappen en wordt in haar vlucht begeleid door een undercover politieman (Jin). Deze heeft de opdracht de rest van het genootschap te localiseren.
Je kon er op wachten,......natuurlijk worden de twee verliefd op elkaar.
Hierdoor komt Jin voor een aantal pijnlijke keuzes te staan.
Integenstelling tot het hier en nu blijken er in het oude China wel toptalenten bij de politie te werken. Hun gevechtsniveau is namelijk zonder uitzondering erg hoog.
Veel hoger zelfs dan hun jeugdige leeftijd lijkt toe te laten,...maar dat terzijde.
Visueel is ook deze film weer verbluffend, de landschappen zijn adembenemend en ook de actiescenes zijn prachtig uitgewerkt. Vooral de gevechtsscenes in de groene bamboebossen doen je naar adem happen.
Toch is het geheel net iets minder gelikt dan Hero, waar elke scene wel een miljoen keer lijkt te zijn overgedaan. Wat het verhaal betreft kunnen wij kort zijn,....hoewel het liefdesverhaal de boventoon speelt, zit alles er weer in: actie, romantiek, epiek en drama zijn ook hier prachtig met elkaar verweven.
Het enige wat ik aan deze film mis zijn de vliegscenes die zo karakteristiek waren in Hero en Crouching Tiger.

Geen opmerkingen: