dinsdag, november 07, 2006

Een boekje dicht

De Nederlandse Boekverkopersbond heeft gevraagd af te zien van het plan de btw op boeken te verhogen van 6 naar 19 procent. Bij een verhoging zal de netto-omzet van de boekhandel met ongeveer 11 procent afnemen en het nettorendement met bijna 4 procent van de omzet dalen, vreest de NBb.

Dat zal een groot aantal boekhandels in de rode cijfers doen belanden, denkt de bond. "Dat is zeer schadelijk voor de sector en komt de brede verspreiding van het boek, een belang dat de Wet op de vaste boekenprijs nu juist beoogt te beschermen, niet ten goede", aldus een verklaring.
Boeken vallen volgens de bond juist in alle EU-lidstaten (op Denemarken na) onder een verlaagd of zelfs 0-procentstarief (bijvoorbeeld Groot-Brittannië). De Europese Unie heeft ten aanzien van de btw bepaald dat boeken bij voorkeur onder het lage tarief vallen.

Dan moeten wij onze boeken maar gewoon via internet bestellen, want 19 % weegt wel op tegen de verzendkosten. Sorry Ark Almere.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Boeken kopen in een winkel is zooo 20e eeuw...

Erika Koukos zei

Das waar maar het was wel leuk om al die boeken eerst eens lekker te bekijken, te bevoelen, te beruiken, alvorens tot aankoop over te gaan, of niet.

Erika Koukos zei

Ik denk niet dat dat helpt, als GL het voor het zeggen heeft heeft niemand mer geld voor het kopen van een boek en moeten we dus wel naar de bibliotheek.