woensdag, mei 19, 2010

Bonaire krijgt dollar

Per 10 oktober 2010 worden de BES eilanden (Bonaire, St. Eustatius en Saba) onderdeel van Nederland, dus krijgen ze dan ook de Euro, zou je denken. Niets is echter minder waar; per 1 januari 2011 wordt de Antilliaanse gulden vervangen door de Amerikaanse dollar.

Op de BES-eilanden kan in de maand januari naast de dollar nog wel met Antilliaanse guldens worden betaald. Daarna zijn er nog mogelijkheden om guldens om te wisselen voor dollars. Er kan dan echter niet meer worden betaald met de gulden. Op 1 januari 2011 worden alle banksaldi automatisch omgezet naar dollars. De omrekenkoers die daarbij wordt gehanteerd, is de vaste wisselkoers die al sinds 1971 geldt tussen de Antilliaanse gulden en de dollar: 1,77 gulden voor 1 dollar.

Of dit al dan niet gunstig is valt nog moeilijk te zeggen. Als de Griekse tragedie zich voortzet, wordt de Euro misschien wel steeds minder waard, en zouden wij in Nederland misschien graag ruilen met de BES eilanden. Toch blijf ik het vreemd vinden dat, als het onderdeel van Nederland wordt, er geen Euro komt. Nederland zal er ook veel moeten investeren, gaat dat dan ook in dollars?

Bron
Amigoe
Labels: Bonaire, dollar, BES eilanden, St. Eustatius, Saba, euro, Antilliaanse gulden

Geen opmerkingen: