dinsdag, mei 04, 2010

Internet pappas

De Grieks orthodoxe kerk betreurt de scheiding van 1054, waarbij het patriarchaat van Rome ten opzichte van de vier andere patriarchaten een afzonderlijke weg opgingen. De kerk vindt haar oorsprong in de onverdeelde kerk van de eerste tien eeuwen en belichaamt nog steeds de continuïteit van de oorspronkelijke Apostolische Kerk. Dit wil niet zeggen, wat veel mensen denken, dat het orthodox voor achterhaald staat, behoudend slaat slechts op het geen concessies doen aan het oorspronkelijke geloof. Dat er zoveel jongeren trouw blijven aan deze kerk geeft aan dat de kerk wel met haar tijd mee gaat. Het is een van de weinige kerken die jongeren weet te boeien, omdat zij weet wat jongeren aanspreekt.

En wat spreekt jongeren op het moment nu meer aan dan Facebook? En zo werd de internet pappas geboren in de gedaante van P. Panteleimon Giannikouros, in het dagelijks leven pappas op Kalymnos. Nu is hij een ware internet pappas, op Facebook verhaalt hij dagelijks over zijn belevenissen. Hij heeft maar liefst 2384 (veelal jonge) vrienden en elke dag wordt er enorm veel gechat. Veel over geloofszaken (op een oprechte, blijde toon), maar ook bijvoorbeeld over sport en popmuziek. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat is het een drukte van belang op zijn prikbord. Je zou denken dat hij nog nauwelijks aan zijn pappas taken toekomt, maar dat valt mee, net als andere druk werkende mensen publiceert hij geregeld posts via zijn mobiele telefoon.
Dat noem ik nog eens een kerk die met haar tijd meegaat, alleen op die manier zal religie in de vorm van kerkelijke instituties behouden kunnen blijven, goed gezien van die orthodoxen.

Voor vertalingen van Panteleimon's facebook; Babelfish.

Labels: Kalymnos, Grieks orthodoxe kerk, Panteleimon, pappas, internet, Facebook, orthodox, Apostolistisch, kerk, sport, popmuziek, chatten, prikbord

Geen opmerkingen: