donderdag, mei 20, 2010

Minister van zweepjes wordt minister van kliekjes

Niets is demissionair minister Gerda Verburg van LNV te gek, altijd weet zij zich weer kostelijk te vermaken, vervelen doet zij zichzelf nooit. De nieuwste gril van Gerda is de strijd tegen voedselverspilling. Donderdag gaf zij het startschot van een campagne tegen het weggooien van voedsel door samen met chefkok Jonathan Karpathios 'Hollandse tapas' van restjes bloemkool te maken.

Uit onderzoek blijkt dat consumenten jaarlijks voor 2,4 miljard euro aan restjes in de vuilnisbak gooien, wat inderdaad wel heel erg veel is. Ruim de helft van het afval is nog eetbaar (tenminste voor het in de vuilnisbak lag neem ik aan). Een kwart van die helft zit zelfs nog in de verpakking. Daarnaast wordt in de horeca en supermarkten voor nog eens 2 miljard euro per jaar aan voedsel verspild.

Karpathios runt restaurant Vork en Mes in Hoofddorp. Hij maakt er een doel van zo min mogelijk kliekjes weg te gooien. Op de site Hollandse tapas, die bij de campagne wordt gelanceerd, staan zijn recepten voor het smakelijk opdienen van kliekjes.
Op de website is tevens een weggooitest te vinden. Wie die test veertien dagen bijhoudt, komt te weten of hij een gemiddelde Nederlander is, die 43 tot 60 kilo voedsel per jaar in de vuilnisbak gooit. Verburg presenteerde vorig jaar een beleidsvoornemen om te bereiken dat de voedselverspilling in 2015 met 20 procent is afgenomen.
Weten wij in ieder geval dat ons belastinggeld weer goed besteed is.

Bron
Distrifood

Labels: Gerda Verburg, Jonathan Karpathios, vuinisbak, kliekjes, Hollandse tapas, consumenten, weggooien voedsel, voedselverspilling, etensresten

Geen opmerkingen: