zondag, mei 16, 2010

Hoe herken je een psychopaat op het werk?

Hoe goed ken jij je collega's eigenlijk? Onderzoekers waarschuwen dat sommigen wel eens psychopathische trekjes kunnen hebben. Naar schatting één procent van de mensheid is psychopaat. De meesten lopen vrij rond en velen van hebben hoge functies in het bedrijfsleven. Volgens het New Scientist magazine is dit echter niets om je zorgen over te maken, ze klimmen hooguit wat sneller dan anderen op de carrière ladder.

Volgens professor Robert Hare van de University of British Comlumbia zijn het vooral arrogantie en focus waardoor de psychopaten succesvol zijn in het bedrijfsleven. Ze kunnen verder uitermate charmant overkomen en strijken vaak de eer op van het werk van collegae. De bedrijfs-psychopaten zijn extreem doelgericht en maken zich niet al te druk om gevoelens van andere mensen. Anderen zijn behoorlijk narcistisch en moeten altijd het middelpunt van de aandacht zijn. Ze komen zeer overtuigend over, kunnen veel dingen tegelijk aanpakken en kunnen zich snel over boosheid heenzetten.

Psychopathie wordt gedefinieerd als een tekort aan empathie voor anderen en geassocieerd met extreem en manipulatief gedrag. Ze hebben vaak een tot kosmische proporties opgeblazen ego. Eigenlijk heel anders dus dan wat er in de volksmond met het woord psychopaat wordt bedoeld.
Ook heel herkenbaar volgens mij, als ik het zo lees zit er in elk bedrijf wel zo'n persoonlijkheid, vaak de baas. Wil je helemaal zeker zijn van je vermoedens, dan is er het boek van de New Yorkse organisatiepsycholoog Paul Babia; Snakes in suits, over psychopaten in het bedrijfsleven.
Doe er je voordeel mee.

Bronnen
BBC
Intermediair

Labels: psychopathie, psychopaat, bedrijf, snakes in suits, kenmerken, carrière, managers, baas

Geen opmerkingen: