zondag, mei 30, 2010

Inwoner Bergen op Zoom vindt geheim gangenstelsel in tuin

In een ver verleden was ik, in Bergen op Zoom, lid van Stichting In den Scherminckel, een organisatie van amateur-archeologen. Hartstikke spannend natuurlijk, want in Bergen op Zoom is heel wat historisch materiaal te vinden. Verder dan het plakken van potscherven is mijn carrière echter destijds niet gekomen. Nu blijkt dat zoeken niet zoveel zin heeft, juist onverwachte ontmoetingen met het verleden brengen de grootste schatten naar boven.

Rene Kools, inwoner van de binnenstad van Bergen op Zoom, kan daarover meepraten. Hij besloot afgelopen week zijn tuin is een goede opknapbeurt te geven. En zo stuitte hij, al gravend, op een 250 meter lang gemetseld en toegankelijk gangenstelsel dat deel uitmaakt van de vestingwerken van de stad. Het gangenstelsel verkeert in uitstekende staat en is van bijzonder grote historische waarde. Voor zover bekend is het gevonden stelsel het enige gangensysteem die naar een ontwerp van de bekende vestingbouwer Menno van Coehoorn (1641-1704) is gebouwd en nog intact is. De vesting van Bergen op Zoom staat bekend als zijn meesterwerk.

De gemetselde gewelven hebben een hoogte en breedte van zo'n 75 centimeter en komen uit op verschillende (kruit) kamers. De gewelven zitten ongeveer 3 meter onder het huidige straatpeil en lopen kriskras onder straten en huizen door. Ze werden gebruikt als vluchtweg als de vesting werd aangevallen.Volgens de Bergse stadsarcheoloog Marco Vermunt is de vondst van 'zeer waardevolle historische betekenis voor de stad'. De gangen zijn echter te klein om te worden opengesteld voor het publiek.

Bron
BN De Stem

Labels: Bergen op Zoom, Stichting In den Scherminckel, historische waarde, gangenstelsel, archeologie, Marco Vermunt, Menno van Coehoorn

Geen opmerkingen: