zaterdag, mei 15, 2010

Mobiele Koran

Technologie en religie staan tegenover elkaar als water en vuur. Spirituele ervaringen zouden immers niet bereikt kunnen worden met technologische hulpmiddelen. Bovendien is religie ook iets sociaals, een gemeenschap van gelovigen zou cruciaal zijn voor het bestaan van religie. Maar is dat nog wel zo? Religie weerspiegelt de gemeenschap in al haar aspecten, waarom dan ook niet op technologisch gebied? In de wereld van vandaag kunnen religie en technologie beide een belangrijke rol spelen.

In een technologische cultuur, multireligieuze samenleving en globaliserende wereld vinden volop ontmoetingen en interacties plaats tussen technologie en religie. Zo kunnen gelovigen virtuele kaarsjes branden, en zijn er ontelbare versies van de Koran en de Bijbel voor mobiele telefoons. Tevens is het heel normaal geworden dagelijks religieuze teksten via SMS te ontvangen.

Voor Mufti Ali Gomaa uit Egypte gaat dit alles wat te ver. Hij heeft dan ook een verbod uitgevaardigd voor verzen uit de Koran die als ringtones worden gebruikt. Hij vindt de ringtones een schending van het Heilige Woord van God.

Toch is het maar te vraag of, als er een God bestaat, hij of zij een probleem zou hebben met mobiele Bijbelteksten en goddelijke ringtones. Voor God schijnt tijd niet te bestaan, dus zou de oudheid en de moderniteit 1 zijn. De tijd scheidingen zijn door de mens verzonnen. Als tijd niet bestaat bestaat er ook geen afscheiding tussen de knuppel van de holemens en de technologie van nu en de toekomst. Het is daarom onafwendbaar dat de technologische toepassingen hun intrede doen binnen religie. In Griekenland mag je bijvoorbeeld gewoon mobiel bellen tijdens de Grieks orthodoxe kerkdiensten en worden toepassingen als facebook veelvuldig gebruikt, en al zullen dat misschien niet de hoofdredenen zijn, het is vast geen toeval dat daar juist zoveel jongeren de kerk bezoeken. Jammer alleen dat de Griekse God niet zo goed is in economie.

Bronnen
The Jakarta Post
The Register

Labels: technologie, religie, Islam, Koran, ringtones, facebook, virtuele kaarjes, God, Mufti, SMS

Geen opmerkingen: