vrijdag, mei 14, 2010

Oorzaken ramp met Afriqiyah Airways in Libië

Nu de slachtoffers van de Afriqiyah Airways vlucht 8U771 steeds meer een gezicht krijgen, en dat deel dus wat duidelijker wordt, komt er steeds meer onzekerheid over de oorzaak van de vliegramp in Libië , dit doet de geruchtenstroom welig tieren.

Interessant in deze is vooral PPRuNe (Professional Pilots Rumour Network), een forum waar diverse misstanden in de luchtvaart aan de kaak worden gesteld. Vanzelfsprekend is de topic over de Afriqiyah Airbus 330 Crash momenteel enorm populair. Het onderwerp begint vanaf het moment dat er alleen nog maar vage geruchten zijn over een crash, en is inmiddels uitgegroeid tot onofficiële bron van oorzaken. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden echter is niet iedere poster even professioneel, evenmin is er iemand bij die werkelijk deelneemt aan het onderzoek naar de ramp, we dienen dus uiterst voorzichtig te zijn met deze gegevens.

Er worden vooral veel vraagtekens gezet bij de veiligheid van de luchthaven in Tripoli. Zo zou Tripoli niet over ILS (Instrument Landing Systems) beschikken. Baan 09 waar het vliegtuig moest landen is een van de slechtste van Tripoli, dit terwijl de betere landingsbaan 27 op dat moment wel beschikbaar was. Verder is er vlak voor de ramp een NOTAM (Notice to Airmen) gepubliceerd om te waarschuwen voor slecht zicht door laaghangende bewolking en stof. Anderen suggereren dat de piloot van het toestel over te weinig ervaring beschikte om onder deze moeilijke omstandigheden te kunnen landen.

Het zal nog lang duren voor de waarheid boven tafel komt, als we die ooit helemaal zullen horen, waar ik toch mijn ernstige twijfels over heb. Feit is wel dat het vreemd is dat, volgens ooggetuigen, er honderden mensen tussen de wrakstukken op de rampplek lopen. Zij zitten aan de wrakstukken en nemen delen mee die mogelijk als bewijs zouden kunnen dienen. Het is dat de zwarte doos al gevonden is en door de autoriteiten meegenomen, anders zou die straks ook nog te koop worden aangeboden in de soeks van Tripoli.

Bronnen
PPRuNe
AllAfrica.com

Labels: Afriqiyah Airways, vliegtuig crash, Airbus, Libië, Tripoli, oorzaak ramp, PPRuNe, landingsbaan, wrakstukken, zwarte doos, ILS

Geen opmerkingen: