maandag, januari 30, 2006

Feestende Noren

Werknemers van een Noors ziekenhuis organiseerden twee weken geleden een feestje in een aan het mortuarium aanpalende zaal waar de autopsies worden verricht. Het personeel van het ziekenhuis van Fredrikstad versierde onder meer een autopsietafel met een wit tafellaken en kaarsen. Volgens de directie van het ziekenhuis van Fredrikstad, 65 kilometer ten zuiden van Oslo, ging het om een kerstfeestje. Op de autopsietafel stonden vele blikjes bier. Het is nog niet duidelijk of de werknemers gesanctioneerd of eventueel vervolgd zullen worden.

Dat is nog eens een voorbeeld van de een zijn dood.......

4 opmerkingen:

Anoniem zei

De Scandinaviers staan bekend om hun staatsbemoeienis,..iets wat wij nu ook steeds meer in Nederland zien.
Alles wat ook maar een beetje lijkt op plezier moet ofwel worden verboden of extra belast of beboet.
Waar niets meer mag wordt het altijd spannend om dingen stiekem te doen.
Bovendien hebben de doden er volgens mij geen last van,...

Erika Koukos zei

Die niet nee, maar dat zij er geen last van hadden? er heerst toch een typisch geurtje van ontsmettingsmiddel etc. En echt gezellig kan je zo'n entourage toch niet noemen?

Anoniem zei

Het heeft bepaalde charme, omdat je
juist bewust bent van de betrekkelijkheid van mensenlijk leven...Het is niet voor niets dat sex, geboorte en dood met elkaar sterk verbonden zijn.AAn de andere kant zie ik niet waarom zouden de dode feesten afkeuren? Misschien vinden ze het juist gezellig. Die onzin met de "Respect" voor de doden, hebben wij levende mensen verzonnen...doden niet.Trouwens ik zie geen tegenstlling tussen feesten en respect.Aan de derde kant, die lui is al zo gewend aan die geurtjes dat ze daar al helemaal geen last van hebben.

Anoniem zei

Het zogenaamde "respect voor de doden" is inderdaad een nogal overtrokken en alles behalve mystiek gegeven. Het langdurig rouwen om overledenen zou volgens de meeste mystieke bronnen zelfs negatieve gevolgen hebben op de overgang.
Het is gek dat de religies zoals wij die hier kennen eigenlijk een heleboel mystieke leringen omdraaien.
De dood betekent voor de ziel de overgang naar een nieuwe fase, dit zou dus eigenlijk een feestelijk gebeuren moeten zijn. (men kan bij de rouwenden van puur egoisme spreken ook al is dit onbewust en cultuurbepaald).
Tegelijkertijd wordt er wel uit plaatsgebrek zo veel mogelijk gecremeerd waardoor de ziel niet de kans krijgt om op een normale manier van het lichaam te scheiden.
Dantes inferno is dan ook door de jaren heen door de mens geschapen en wordt steeds meer gecultiveerd.