maandag, januari 23, 2006

Vete op Zoom

Nog een reden om niet terug te gaan naar Bergen op Zoom is het feit dat het, naar mijn weten, de enige stad in een westers beschaafd land is waar nog zoveel middeleeuwse familievetes voorkomen.
Ook dit weekend was het weer raak:

Maandag 23 januari 2006 - BERGEN OP ZOOM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag handenvol werk gehad aan een massale vechtpartij tussen twee families. De knokpartij, waarbij vier gewonden vielen, was rond 2.45 uur op het Sint Catharinaplein. Toen de politie arriveerde waren de kemphanen al gevlogen. Ooggetuigen vertelden echter dat er diverse gewonden waren gevallen en dat er mensen naar het ziekenhuis waren gebracht.In ziekenhuis Lievensberg troffen agenten inderdaad vier mannen met steek- en snijwonden en verwondingen van een honkbalknuppel aan. Geen van de mannen, allen afkomstig uit Bergen op Zoom en in de leeftijd van 21 tot 37 jaar, wilde vertellen wat er was voorgevallen.Omdat de sfeer tussen de mannen uit de twee families en andere familieleden die naar het ziekenhuis waren gekomen bijzonder grimmig was, is de politie samen met beveiligingspersoneel van Lievensberg enkele uren bezig geweest om de partijen gescheiden te houden.

Vreemd, maar het is altijd al zo geweest. De ruzies tussen bepaalde families duren al vele generaties en zelfs in 2006 is dit alles niet opgelost. Het is niet zo dat huidige generaties iets hebben meegemaakt met de vijand, de enige reden is dat opa al zei dat die en die familie niet deugde. Ook al heb je niets met de ruziezoekers te maken, het is in bergen op Zoom al not done als je tegelijkertijd omgaat met leden van 2 rivaliserende families.

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Interessant, en wij maar dachten dat het alleen nog onder de Turken
voorkwam.

Erika Koukos zei

Welnee, ook in ons eigen land komt dit dus nog voor. Ik denk dat die Bergenaren wat dat betreft de Turken overtreffen.

Anoniem zei

"Eigen Vete Eerst?"

Erika Koukos zei

Liever geen vetes toch?

Anoniem zei

Liever niet.

Anoniem zei

@ Piet

Ze verhuizen naar Alphen a/d Rijn lijkt mij problematisch; de reservebelgen moeten snel inzetbaar blijven.

Erika Koukos zei

Bovendien gaan ze misschien heel raar gedrag vertonen

Anoniem zei

Ja, worden ze noch allochtoon...

Erika Koukos zei

En misschien gaan de vetes zich dan uitbreiden, zoals "wij Bergenaren tegen de Aplhense mensen".
Bovendien kun je ze helemaal niet verstaan, ze zullen dus ook nog iets aan hun ABN moeten doen.

Anoniem zei

Waarom daa? Als iemand naar Bergen op Zoom komt moet ie toch hun dialect kunnen verstaan, en ze gaan toch bijna nooit verweg van thuis ...waarom zouden ze dan hun tijd aan ABN moeten verspillen, doen die Amsterdammers toch ook niet.Die Hollanders uit het Westen die passen zich nooit en nergens aan en wij bescheiden volk uit het zuiden wij moeten...altijd minderheidsgevoel hebben alleen maar om ons zachte G...

Erika Koukos zei

Nee hoor je moet geen minderwaardigheidsgevoel daarover hebben, is helemalal niet erg. aar met dialect bedoel ik vooral echt hel andere woorden spreken en onverstaanbaar. Een accent is geen enkel probleem maar iemand moet wel enigszins verstaanbaar zijn.