zaterdag, juni 17, 2006

Filmrecensie Pride and prejudice

Filmrecensie door Michael Koukos

Regie: Joe Wright
Cast: Keira Knightley (Elizabeth Bennet), Matthew MacFadyen (Mr. Darcy), Brenda Blethyn (Mrs. Bennet), Donald Sutherland (Mr. Bennet), e.a.
Speelduur: 127 min.

Het verhaal is niet nieuw, in deze verfilming van de ultieme klassieke stationsroman van Jane Austen zien wij andermaal de met 5 dochters gezegende famillie Bennet.
Het geheel speelt ook nu weer eind 18de eeuw en wij zien dit middenklassegezin zijn uiterste best doen om zich sociaal staande te houden, wat in die tijd zeker geen lachertje was.

Wij zien een tijdperk van moddertrappen met lange jurken, waarin alle mannen mister als voornaam hebben gekregen en waarin iedereen ongegeneerd slurpt tijdens het eten van zijn soep. Het feit dat de 5 dochters er niet geheel onaantrekkelijk uitzien kan voor de Bennets wel een voordeel worden genoemd echter de doorzichtige koppelpogingen van ma Bennet willen niet erg lukken.

Als de steenrijke Mr. Bingley (ik wist niet dat ze Ralph Malph op sterk water hadden gezet) een huis bij de Bennets in de buurt betrekt, lacht het leven onze druk kwebbelende en giechelende familie weer toe.
Tegelijkertijd komt de film wel even tot stilstand; er volgt er een hoop gedateerd en langgerekt feestgedruis doorspekt met oubollige Britse toneeldialogen zodat men zich begint af te vragen of dit nog wel ergens naartoe gaat.

Tot Mr. Bingley zijn kans grijpt en direct het enige blondje uit het Bennetnest inpikt.
Dan komt het verhaal gelukkig weer op gang. Een zielig mannetje Collins komt op de proppen, deze wil Elizabeth (de parel van de familie) aan de haak slaan .Zij is echter smoor op zuurpruim eerste klas ( en maatje van mr. Bingley), mr. Darcey en laat Collins op zijn knieeen achter waar de hele familie bij is.
Moeders is hierover zo verontwaardigd dat zij dreigt nooit meer met Elizabeth te willen praten en het is voor menig toeschouwer vast een teleurstelling dat zij deze bedreiging niet ten uitvoer brengt. Niets kan Elizabeth echter van haar stuk brengen, zij wil en zal het lopende fossiel Darcey versieren.

Veel verrassingen kun je vanaf dit punt natuurlijk niet meer verwachten. Elizabeth en Darcey spelen nog een uurtje kat en muis en het valt uiteindelijk bijna niet meer te vatten waar die twee nog zo moeilijk over doen.

De film blijft gelukkig genietbaar door de humor en door de ijzersterke vertolking van Keira Knightley. Uiteindelijk maar goed ook want de acteerprestaties van Matthew MacFadyen horen eerder thuis in "Return of the living dead".

Kostuumfilms zijn uit en het ziet er niet naar uit dat het fenomeen hiermee een revival tegemoet kan zien maar de romantici onder jullie zullen het geheel wel kunnen apprecieren..

Geen opmerkingen: