woensdag, juni 28, 2006

Blusbootje komt zo

Op de naamdag van Yiannis werd het plotseling bedrijvig op Telendos. De hele dag waren kleine jongetjes in de weer met vuilniszakken vol hooi, deze werden uitgestort op de kade.

Dachten wij eerst nog te maken te hebben met een voedselinzameling voor Odysseus, bleek het tegen de schemering aangestoken te worden. Nu hadden wij net gegeten dus hadden wij niet zo'n behoefte meer aan geroosterde ezel.

Vol afschuw keken wij toe hoe alle kleine jongetjes van het eiland zich verzamelden voor het vuur. Een collectieve zelfmoord?

Ze kregen een teken en renden door een rij van vuren de zee in. Ambulances waren er niet, ook geen brandweer, dus moesten wij zelf maar eerste hulp gaan geven. Tot onze verbazing kwamen ze er gewoon levend van af en bleef het ritueel zich nog zeker een uur herhalen.
Voor de kinderen in de peuterleeftijd hadden ze kleine vuurtjes waar ze overheen sprongen.

Het leek toch iets leuks te zijn want alle inwoners stonden te lachen en juichen. Bij navraag bleek niemand de oorspong van dit bizarre ritueel te kennen; "oh, dat doen wij gewoon elk jaar om deze tijd". Bij het suggereren dat het wel erg toevallig is dat dit dan altijd op de naamdag van Yiannis is, kregen wij een ontkennend antwoord; "nee, dat zou er vast niets mee te maken hebben".

Vreemde (en vast niet toevallig) is dat op Curacao al jaren de traditie bestaat dat mannen op de naamdag van de heilige St. Jan over het vuur springen. Het is de ‘bulamentu di kandela’ waarbij mannen het vuur trotseren. Wie dit driemaal lukt, ontdoet zich hiermee volgens het volksgeloof van het kwaad.

Op Telendos moeten de jongetjes in ieder geval goed gereinigd zijn van het kwaad, zij herhaalden het zeker een keer of 10 ieder en sprongen niet zozeer over het vuur maar er dwars doorheen. Je bent tenslotte niet voor niets een stoere Griek.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

lijkt wel een initiatierite voor de jongens die mannen moeten worden.Dat ze dan op een langste dag van het jaar ingewijd worden lijkt me logisch omdat er op die dag meeste mannelijke kracht (energie)in onze wereld werkzaam is.

Anoniem zei

@ Milanka

Mij lijkt het risico eerder groot dat hun mannelijke kracht in vlammen opgaat of zouden zij eerst hun schaamhaar scheren voor zij aan die kunstje beginnen?

Erika Koukos zei

Maar het was de 23e, dus de langste dag was reeds verstreken.

Anoniem zei

dat zijn toch kindertjes barbapap!

Anoniem zei

@ Erica
Volgens mij is dat elk jaar verschillend...als de zon in de sterrebeeld kreeft ingaat dan is de zomerzonnewende.of zo.

Anoniem zei

in ierland maken ze ook zulke vuurtjes en zo...ik vind het niet vreemd, omdat ik veel overeenkomsten tussen zeer uiteenlopende volkeren heb kunnen ontdekken omtrent oude volksgebruiken.

Erika Koukos zei

Ja maar de seizoenen schuiven toch niet op en 21 juni ook niet doordat wij een schrikkeljaar kennen?

Erika Koukos zei

Misschien zou je dat dan eens aan de mensen in die culturen uit moeten leggen, want niet allemaal weten ze nog wat de achtergronden zijn.

Anoniem zei

hallo allemaal na lange tijd weer een kijkje genomen op deze site.
hoi milanka jij bent er gelukkig ook nog.
en waarschijnlijk ben je nu de enige die mij kent.
in iran springen de mensen elk jaar op de eerste dag van de lente over vuur zowel kinderen als ouderen en alles daar tussen in.
het is een zuiveringsritueel waarbij alle negatiefe gevoelens en gedachten uit de geest verdwijnen. ruzie wordt weer goedgemaakt en je viert de lente.
heel soms verbrand iemand zich wel eens [wind?] het is erg gezellig en een mooi idee.
maar of ik zoals de griekse jongens deden mijn kind daar aan bloot zou stellen ???
NEE dus gelukkig springen ze direct in de zee dat verzacht het wel.
moedige kinderen hoor en als er niemand brandwonden van krijgt mogen ze van mij door gaan.
ze zullen wel geleerd hebben wat wel en niet kan.
ben ik effe blij dat ik geen grieks jongetje ben.

Erika Koukos zei

Maar wie ben je dan wel?