donderdag, juni 15, 2006

Filmrecensie The big White

Filmrecensie door Michael Koukos

US 2005 105 min.
Genre: Comedie
Van: Mark Mylod
Met:Robin Williams (Paul Barnell), Holly Hunter (Margaret Barnell), Giovanni Ribisi (Ted), Woody Harrelson (Raymond), Tim Blake Nelson (Gary), Alison Lohman (Tiffany)

Paul Barnas gespeeld door Robbie Williams is een bijna failliete reisagent. Op zich al een beetje raar want het geheel speelt zich af in Alaska waar je zou denken dat de inwoners wel een uitje kunnen gebruiken.
Als hij op een dag een onbekend lijk in een vuilcontainer vindt komt hij op het idee om de verzekeringsmaatschappij voor een miljoen op te lichten door het lijk als zijn vermiste broer op te geven.
Een gefrustreerd strebertje van de verzekeringsmaatschappij doet er echter alles aan om zijn plan te fnuiken. Tot overmaat van ramp willen twee niet al te snuggere criminelen ook het lijk terug.

Genoeg stof voor een hilarische film zou men denken, helaas valt dit erg tegen.
Het verhaal verloopt traag, het besneeuwde decor stemt ronduit depressief en de acteerprestaties zijn zeer matig;

Robin Williams zit andermaal in de rol van een semi-schlemiel. Wij hebben hem al zo vaak in deze rol gezien dat men gaat twijfelen of hij überhaupt wel acteert.
De verzekeringsagent is zo overdone dat het niet leuk meer is en Woody Harrelson die de rol van broer Raymond vertolkt verknalt de film helemaal door een platvloerse vertolking van een heethoofdige nietsnut. Van zodra hij in de film verschijnt wordt het geheel doorspekt met excessief, storend en totaal onfunctioneel geweld.

Het enige lichtpuntje is Holly Hunter, de aan Gilles de la Tourette lijdende vrouw van Paul, maar goed, Holly Hunter blijft altijd charmant ook als zij de rol van een hondendrol vertolkt. Wellicht had de regie zich beter even verdiept in de echte symptomen van de ziekte maar dat had anderszijds waarschijnlijk het laatste grijntje humor en spontaniteiteit uit de film gehaald.

Al bij al een film die er niet in slaagt te boeien. De meeste personages zijn ronduit onsympathiek te noemen hoewel dit niet de bedoeling lijkt en de onderliggende boodschap is even duidelijk als kosher;
De verzekeringsmaatschappij doet wat een verzekeringsmaatschappij dient te doen; premies innen en niet uitkeren, en de fraudeur doet zijn ding, als kijker zit je er bij en kijkt er naar..........zonder meer.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Vandaar dat je naar Robin Williams zat te kijken en in gedachten bij Robbie Williams was

Anoniem zei

@ anonymous

Oeps, vast a slip of the mind, met Robbie Wiliams was de film misschien beter te pruimen geweest ;-)

Erika Koukos zei

Ik heb deze ook gezien en het was echt ontzettend gewelddadig, echt vreemd voor een comedie.