donderdag, juni 08, 2006

Miniversum

De wereld is klein maar dan bedoel ik ook echt klein. Zo klein dat er van de toevalligheden, waar mensen het vaak over hebben, helemaal geen sprake is, wij wonen op een ronde bal en als je een stap in een andere windrichting zet zie je gewoon dezelfde mensen in een andere biotoop. Soms kom je ze zelfs in je eigen biotoop niet tegen maar wel steeds in die andere.

Michael had tegen een zakenpartner tijdens een dinertje verteld over "ons" stille, rustige, Griekse eilandje Telendos. Die man vond het helemaal geweldig en zal er zeker ook een keer naartoe gaan. Heel toevallig (toeval bestaat dus niet, maar hoe noem je dit anders?) kwam die zelfde man deze week een vrouw tegen in de lift in het kantoor waar hij werkt. Deze vrouw werkt bij een ander bedrijf, maar zoals dat gaat bij sociale mensen, maken ze een praatje: de man; "hallo, hoe gaat het", de vrouw; "goed hoor, wij gaan bijna op vakantie", de man; "oh leuk, waar naartoe?", "naar Telendos".
De man zakt bijna van verbazing door de lift want hij had toch onlangs gehoord dat er bijna niemand op Telendos komt. De man natuurlijk gelijk Michael mailen om opheldering te vragen.
Michael stuurt de link van onze Telendos site door en de man stuurt het weer naar de bijna-op-vakantie-vrouw. De vrouw herkent onmiddellijk Hans (onmiskenbare snor) op de foto, iemand die ook altijd in deze periode gaat want de vrouw gaat ook al jaren naar Telendos in dezelfde periode.

Dus moeten wij elkaar daar toch wel eens gezien hebben.
Na nog wat foto's heen en weer kwamen wij dus inderdaad tot de conclusie dat wij de mensen vorig jaar gezien hebben op Telendos, sterker nog zij waren het enige andere stel elke dag op een verlaten strandje en wij hebben elkaar zelfs gesproken en zijn op dezelfde boot terug naar huis gereisd.
En heel toevallig gaan zij volgende week 3 weken en zullen wij er weer 1 week samen met hen zijn.

Of is het toch toeval?
365 dagen per jaar om op vakantie te gaan, ontelbare bestemmingen om naar toe te gaan, op Telendos komen in een heel jaar maar een paar honderd Nederlanders (als het 500 is is het al veel) en dit van 15 a 16 miljoen Nederlanders en dan ga je zonder het af te spreken weer tegelijk naar zo'n niet-voor-de-hand liggende bestemming zonder dit af te spreken en zonder elkaar echt te kennen.
Volgens het boeddhisme heb je met ieder levend wezen wel eens te maken gehad in een van je ontelbare vorige levens, dus toevallig kan het eigenlijk ook weer niet zijn.
Eigenlijk is het universum gewoon klein.

Kitty, alvast een fijne vakantie en tot over 1,5 week!

Geen opmerkingen: