zaterdag, juni 10, 2006

Franse logica

Frankrijk is altijd in voor een nieuwtje en dan met name een noviteit die een van de vele maatschappelijke problemen op moet lossen.

Nicolas Sarkozy, minister van buitenlandse zaken, heeft eergisteren ook een duit in het zakje gedaan met zijn ingenieuze plan voor criminaliteitsbestrijding. Sarkozy wil drugsgebruikers alternatieve straffen geven, zoals stages in het ziekenhuis om hen gevoelig te maken voor de gevolgen voor de gezondheid. Hij wil geen onderscheid maken tussen softdrugs- en harddrugsgebruikers.
Eigenlijk staat er in Frankrijk gevangenisstraf op drugsgebruik, maar dit wordt allang niet meer toegepast omdat ze daar anders de 10- persoonscel in moeten voeren.

Volgens Sarkozy is het land, met naar schatting 850.000 regelmatige gebruikers „Europees kampioen drugsgebruik bij minderjarigen".
Zijn ze tenminste nog ergens kampioen in, alhoewel ik dacht dat ons land daar al kampioen in was.

Dat zal wat worden, dan moet de franse collega van zuster Clivia voortaan de sleutel van de opiatenkast goed verstoppen.
Ik vraag mij ook af hoe de verslaafden (voor zover je daarvan kan spreken als zij ook softdrugsgebruikers aan willen pakken) daar de gevolgen voor de gezondheid zullen zien. Zoveel verslaafden belanden er niet in het ziekenhuis.
Teven is een ziekenhuis wel de laatste plaats waar je een gezond leven leert leiden, je leert er meer lijden dan leiden kennen.
Ik denk dat, grof geschat, onder verpleegkundigen het hoogste aantal rokers zit van alle beroepsgroepen, tenminste in Nederland.
En er is, door sterke inkorting van het aantal opnamedagen, geen gezonde patient meer te zien, want deze moeten allemaal, terwijl ze nog doodziek zijn, "thuis opknappen".

Kortom een fijn plan van een al even fijne minister.
Gelukkig hebben ze in Frankrijk goede schrijvers die oplossingen voor maatschappelijke problemen aandragen, zoals Michel Houellebecq, helaas heeft die Frankrijk ook al verlaten.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De Fransen hebben waarschijnlijk inspiratie gehaald bij onze theedrinkende Rifapenneukerd "ik ben geen Jood"-Cohen.

Alternatieve straffen, paar uurtjes schoffelen, bejaarde wassen (handig want daar is geen personeel meer voor te vinden) en als het dan fout gaat en de vieze bejaarde wordt afgerost in plaats van gewassen, het even bespreken onder het genot van een kopje rooibos met een koekje erbij.

Erika Koukos zei

@barbapap
Het is inderdaad niet het meest passende werk voor dit soort mensen.