vrijdag, juni 30, 2006

Poliziek

Een klucht is een komisch toneelstuk gericht op het vermaken van het publiek met onwaarschijnlijke en extravagante situaties die toch vaak binnen de grenzen van het mogelijke blijven. Opzettelijke absuditeit of onzin vindt ook vaak een plaats in de klucht, evenals verbale humor met wisselend beschavingspeil, zoals bijvoorbeeld.
De klucht spitst zich meestal toe op een handeling die over de schreef gaat, of een neiging om dingen verborgen te willen houden voor de andere figuren - en de onvoorziene kettingreactie die daar op volgt.
En zie...dit komt helemaal overeen met onze landelijke politiek.

Lousewies heeft de aanzet gegeven en Balkie delft weer het onderspit, het zit de arme man niet mee. Lousewies is er een van een zeer opmerkelijk vriendinnengroepje, die in hun drie-eenheid een behoorlijk stempel op Nederland drukken; Lousewies beslaat de politiek, prinses Mabel doet het koningshuis en Willemijn is de filantrope als directrice van War Child.


In ieder geval 3 ambitieuze dames die veel bereikt hebben.


Ook op Telendos is politiek, alhoewel zich dat ver van het vissersbed vandaan afspeelt. De plaatselijke politici bevinden zich op het buureiland Kalymnos. Natuurlijk zie je die nooit, domweg omdat zij 4 jaar lang het hele dwergeiland vergeten zijn, maar in verkiezingstijd zou het wel eens zo kunnen zijn dat die paar stemmen net van doorslaggevend belang zijn. Vandaar dat alle partijen vlak voor de verkiezingen zich in hun beste pak en stralendste glimlach op een boot hijsen en zich samen met hun familie naar Telendos begeven.

Afgelopen week was het de beurt aan Pasok, een soort Grieks PVDA. De procedure bestaat uit het bewerken van letterlijk elke inwoner. Iedereen krijgt een hand en met iedereen wordt een (zo kort mogelijk) praatje gehouden. Ze vragen wat de betreffende inwoner wenst, ze zeggen dat ze daarvoor zullen zorgen en spoeden zich verder naar de volgende. Zelfs bedlegerige inwoners worden niet overgeslagen. Eten en drinken doen zij nergens, want je weet als je je daar op Telendos aan bezondigt je, of bij iedereen iets moet eten of drinken, of dat alle mensen waar je niet gegeten of gedronken hebt zeker niet op jou zullen stemmen.

Natuurlijk gingen Niki en Maki graag op de foto met Pasok, omdat de gewiekste politici net toegezegd hadden de komende 4 jaar al Niki's wensen te vervullen, maar daarvoor zou natuurlijk wel iedereen op ze moeten stemmen.
De reaktie van Niki op mijn vraag of ze er nog geloof in had: "je weet nooit, de huidige politici hadden het 4 jaar geleden ook allemaal beloofd en niets waargemaakt, ik heb er alle hoop op dat Pasok het nu wel doet".

Geen opmerkingen: