dinsdag, mei 29, 2007

Bahá'u'lláh dag

Voor ons zijn alle feestdagen voorlopig voorbij, gelukkig zijn we erg multiculti en hebben wij dus toch nog vele feestdagen te gaan.
Zo ook vandaag was het weer raak. Was je vrij? Nee? dan was jij of je baas vast niet op de hoogte van het feit dat het vandaag de hemelvaart van Bahá'u'lláh was.

Op deze dag gedenkt het Baha'i geloof de verjaardag van de dood van de stichter van het Baha'i geloof; Bahá'u'lláh, en zijn leer. Deze gebeurtenis had plaats op 29 mei 1892. Vrij recent als je kijkt naar de christelijke feestdagen.
Bahá'u'lláh ligt begraven in Bahji inIsrael (even ten noorden van Akko), omringd door een prachtige tuinen. Zijn graftombe is de belangrijkste plaats voor de bahá'í-gemeenschap.

Deze heilige verjaardag is een rustdag en niet een dag van uitzinnige feesten; meestal wordt er uit de geschriften gelezen. (maakt dus niet uit dat het weer vandaag niet zo mee zat).

Het Bahá’í-geloof is een onafhankelijke godsdienst en is ontstaan in de negentiende eeuw. Het geloof is verspreid over meer dan 235 landen en gebieden in de wereld. Er zijn ongeveer zes miljoen leden. Samen vertegenwoordigen zij meer dan 2,100 etnische groepen, rassen, en stammen. Bahá’í-gemeenschappen over de hele wereld werken aan het wegnemen van vooroordelen tussen mensen. Hun geloof draait om de overtuiging dat de mensheid één ras is en een gezamenlijke bestemming heeft. In de woorden van Bahá’u’lláh: “De wereld is slechts één land waarvan alle mensen de burgers zijn.” (dat zou mooi zijn, dan hoef je niet het hele paspoortdebacle te doorstaan wat ik net achter de rug heb).

Het Bahá’í-geloof gaat uit van de eenheid van God en erkent de eenheid van alle Profeten van God. Het doel van Bahá’u’lláh is niet om afbreuk te doen aan de godsdiensten uit het verleden maar juist om ze te vervullen en bij elkaar te brengen. Ook stelt hij dat de basisleringen uit het Jodendom, Christendom, de Islam en andere godsdiensten, deel uitmaken van één waarheid en dat ze elkaar daarom aanvullen.
Mozes, Krishna, Boeddha, Jezus Christus, Mohammed en nu Bahá’u’lláh vertegenwoordigen elk een opeenvolgende stap in de geestelijke ontwikkeling van de mensheid.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

hoi erica en vergeet zarathustra niet dat was er ook een en een hele bijzondere.
leuk dat je over deze dingen schrijft
groet jac

Erika Koukos zei

Hoi Jac,

Ja dat was inderdaad een hele bijzondere, in Iran zijn er ook nog vele aanhangers van hem. Ook die religie heeft hele mooie kanten. Ik schrijf graag over dat soort dingen, omdat ik religiestudies doe. Vooral wat mensen in al die religies beweegt vind ik razend interessant.

Anoniem zei

ik heb mijn jongste zoontje naar hem vernoemt
hij heet zartosht,
zal je binnenkort een mooi stukje sturen over weer een ander geloof of levenswijze
groet jac

Anoniem zei

vernoemd

Erika Koukos zei

Wat leuk zeg, dat is pas echt een aparte naam!

Anoniem zei

bedoel genoemd