dinsdag, mei 01, 2007

Foute Wouter

Is in Nederland 1 mei gewoon een werkdag, logischerwijs op de dag van de arbeid, bij onze zuiderburen is het een speciale feestdag.
Het is maar wat je onder feest verstaat, de Belgische politie denkt daar anders over want die heeft de viering van 1 mei in de Belgische enclaves Baarle-Nassau en Baarle-Hertog dit jaar stevig aangepakt.

De arbeid wordt daar op ludieke wijze gevierd onder de naam "maaien" en bestaat uit het loswrikken van allerlei spullen in het dorp en deze in het centrum uitstallen, wij noemen dat doorgaans vandalisme.
Vorig jaar liep dit "feestvandalisme" totaal uit de hand en werden ook auto's meegenomen in het "feestgedruis".

Er valt ook weinig te vieren op 1 mei als je bedenkt dat in 1933 de regering van Hitler 1 mei per wet tot betaalde "Feestdag van de nationale arbeid" verklaarde. Middels deze door Goebbels (zeker niet bekend staand als feestvarken) voorgestelde maatregel wist Hitler een groot aantal vakbondsleiders naar Berlijn te lokken om ze vervolgens gevangen te kunnen nemen en naar concentratiekampen af te laten voeren.
Misschien kan 1 mei dus beter op 4 mei meegenomen worden en als nationale dag van rouw worden beschouwd.

Opmerkelijk is dat op de site van de partij van Woutertje Bos het volgende valt te lezen over de Dag van de Arbeid:
Op de Dag van de Arbeid viert de PvdA de rechten van de arbeider en worden de mensen herdacht die zich voor deze rechten hebben ingezet. Kamerleden, wethouders en andere bestuurders zullen rozen en tulpen uitdelen aan oudere PvdA-leden (van voor of na de oorlog?).

Geen opmerkingen: