dinsdag, mei 15, 2007

Filmrecensie Holy Smoke

Door Michael Koukos

Regie: Jane Campion
Starring: Kate Winslet, Harvey Keitel, Julie Hamilton, Sophie Lee, Daviel Wyllie, Paul Goddard, Tim Robertson, George Mangos, and Pam GrierGenre: Drama/ Comedy Duur: 110 min.

De jonge Australische vrouw Ruth Barron geraakt tijdens een rondreis in India in de ban van een Indiase goeroe die zichzelf traditiegetrouw Baba noemt. Baba is het soort arme sloeber die met zijn geweldige charisma alle vrouwen moet trouwen omdat hij zoveel van ze houdt.
De film begint dan ook met een hilarische zoektocht van Ruths moeder die er uiteindelijk in slaagt om dochterlief met een rotsmoes terug down under te krijgen.
Daar wordt een stoere Amerikaanse deprogrammeur ingehuurd om de meervoudige Indiase bruidegom zo snel mogelijk te doen vergeten.

Het begin is veelbelovend, de beelden van India prachtig en de komische lotgevallen van de moeder zijn grappig. Nadien wordt de film al snel platvloers, genant en bij momenten zelfs stuitend. Ruth weet als hoofdpersonnage geen seconde enige sympathie bij de kijker op te wekken. Zij komt over als een ordinaire, verwende slet die je het liefst opnieuw enkele reis terug naar India zou sturen. Harvey Keitel is zo oprecht meelijwekkend in deze rol dat je het er als toeschouwer van op de heupen krijgt.
De film weet ook niet zo erg goed welke kant het uit moet. In het begin heeft het samenspel van Harvey Keitel en Kate Winslet wel wat en lijkt het een leuke strijd te gaan worden...maar al gauw loopt het uit op 1 grote chaos waarin men blijkbaar de kijker alleen maar probeert te chockeren.

Hoewel er grappige momenten in de film zitten is het toch niet echt een comdy te noemen. Ook het dramatische aspect komt door de overacting slecht naar voren.
Als het echter de bedoeling was de kijker te irriteren dan krijgen de acteerprestaties een dikke 10.
Jammer van deze gemiste kans, het overdreven geërotiseerde gedoe doet het aanvankelijk interessante verhaal helemaal de das om.

Geen opmerkingen: