donderdag, mei 03, 2007

Tempel gaat, moskee komt

Kongo Gumi, het oudste bedrijf ter wereld, is failliet. Het in 578 na Christus opgerichte Japanse tempelbouwbedrijf uit Osaka is ten onder gegaan aan een tempelhoge schuldenlast. In het boeddhisme gaat het tempelbezoek en met name de tempelgifte met sprongen achteruit. Uiteindelijk is dit de oorzaak geweest dat de schuldenlast zo hoog is opgelopen dat het bedrijf failliet is verklaard.

In de 1.428 jaar van zijn bestaan is Kongo Gumi altijd bestuurd door een nazaat van de oprichter. Het leiderschap ging daarbij niet altijd automatisch over op de oudste zoon, maar werd toevertrouwd aan degene met het meeste talent, waaronder (vanzelfsprekend) veel dochters. Af en toe was dat zelfs een schoonzoon van de familie, die dan, geheel volgens de Japanse traditie, de naam Kongo aannam. De laatste president-directeur was Masakazu Kongō, die het sluiten van de deur en doven van het licht op zijn naam heeft staan.

Dit in een tijd dat de moskeebouw bloeit als nooit tevoren. Misschien hadden ze beter daarmee verder kunnen gaan, alleen hadden die dan plotseling wel allemaal een vreemd dak gekregen.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Daar moslims zichzelf en anderen ook graag opblazen zit er zeker nog veel muziek in de moskeebusiness.

Erika Koukos zei

Zie je wel dan zijn ze net te vroeg gestopt.

Anoniem zei

NOU NOU BARBAPAPA VOOR DAT JE ZOIETS ZEGT MOET JE JE BETER VERDIEPEN IN HET ONDERWERP MOSLIM.
DE MOSLIMS ZIJN HET HELEMAAL NIET EENS MET AL DAT GEWELD DAT IS EEN EXTREME GROEPERING DAT STAAT LOS VAN DE MEESTE MOSLIMS. [WEL BELANGRIJK OP TE WETEN.
HET IS NET ALS BIJV CHRISTENEN.
OMDAT IK KHATOLIEK WAS WERD IK ALS BABY AL UITGEJOUWD DOOR EEN PAAR CHRISTENEN IN HUIZEN[NH]
DAT WAREN DUS DE EXTREMEN. BEGRIJP JE.

Anoniem zei

@Anoniem
Ik begrijp je standpunt maar vraag mij af of de moslimgemeenschap zijn handen wel in onschuld kan blijven wassen.

Kijk maar eens naar de nieuwe Amsterdamse Westermoskeeperikelen waar een "gematigde" moslimorganisatie dreigt met rellen en terreur in Amsterdam als de overheid de bouw van de Westermoskee niet goedkeurt. Dit terwijl de miljoenen die in het project waren gepompt al lang zijn verduisterd (om explosieven mee te kopen??).
Zelfs de Amsterdamse rooiboschbestuurders zijn het nu blijkbaar zat en plannen nu liever de bouw van broodnodige woningen op deze lokatie.
Maar zoals gebruikelijk horen wij geen enkele sussende verklaring vanuit de moslimgemeenschap. Zwijgen blijft vooralsnog toestemmen in onze cultuur. Of dit zwijgen inhoud dat de moslims dit "verbale" geweld al dan niet goedkeuren is moeilijk te zeggen.
Wel geeft het duidelijk aan dat deze cultuur nog niet voldoende klaar is om zich hier te integreren en zodoende beter niet te snel kan uitbreiden om de zaken niet nog verder te laten escaleren.

Dat zelfs de club van Job hier zo over denkt is wel een duidelijk teken aan de wand.

Anoniem zei

dat betekend dus dat het niet om een gematigde moslimorganisatie gaat.want dan zou dat niet zo gaan snap ie
groet

Erika Koukos zei

@anoniem
Maar waarom reageren die gematigde organisaties dan zo weinig? Ik begrijp best dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de wandaden van een kleine groep, maar misschien heeft een reprimande van een gematigde imam meer effect dan commentaar vanuit de politiek?

Anoniem zei

zij reageren wel ,alleen gematigd en dat is ook verstandig .
zelfs voor ons is dat het verstandigste om te doen.
en ik denk niet dat het om een kleine groep gaat ik denk juist dat het een enorme grote groepering is dat maakt het ook zo moeilijk.maar je moet ze wel los zien van de gewone moslims

Erika Koukos zei

Het heeft volgens mij ook amper iets met het geloof te maken. Er gebeuren zoveel slechte dingen in naam van het geloof, dit allee om criminele praktijken te kunnen "legitimeren".