woensdag, mei 16, 2007

Dill-sillen bij Ikea

Van onze correspondenten Teun en Marieke Markies uit Bergen op Zoom

Vandaag zijn Teun en ik weer eens een kijkje gaan nemen bij Ikea. Dat doen we wel vaker, omdat je er altijd zulke leuke ideeën op kunt doen en ze weten hoe je een paar vierkante meter toch leuk in kan richten. Zo togen we deze morgen dus vol goede moed weer Ikeawaarts.

"Het zal er wel niet druk zijn op een doordeweekse dag", zei Teun optimistisch, dan hebben we lekker de ruimte. Nou, vergeet het maar! Toen we met de roltrap naar boven gingen konden we een blik in het restaurant werpen en het zag zwart van de mensen die er zaten te ontbijten. Je kunt er namelijk voor 1 euro drie kleine broodjes een ei, boter, jam een plakje ham en kaas en koffie of thee nuttigen en laten we eerlijk zijn sinds de euro en het kabinet Balkenende moet je wel veren laten om nog iets te kunnen doen met de kinderen. Ook de AOW’ers waren rijk vertegenwoordigd en ik kan ze geen ongelijk geven, want het is er best gezellig.

''We kopen alleen maar een onderlegger voor op het bureau hoor Teun", zei ik, denkend aan de andere keren dat we afgeladen huiswaarts keerden met spullen waar we de hele straat mee konden meubileren. Maar vergeet het maar weer, want Ikea heeft een zeer zakelijke wandelroute door de winkel aangelegd: Je kunt namelijk alleen bij de uitgang komen als je alle etages bent doorgeworsteld (alleen het restaurant en de toiletten zijn als tussenstop aan te doen). Dus jullie begrijpen wel wat er gebeurde: We begonnen met een gele tas te vullen en aan het eind van de route liepen we met twee volle uitpuilende gele Ikeatassen te zeulen. Er puilden ook twee merkwaardige witte rollen uit. Het waren gecomprimeerde rolkussens en dat leek ons wel wat. Nu we weten nu wat comprimeren is, want toen we ze later thuis uit het plastic haalden gebeurde er een groot wonder! De kussens namen namelijk een gigantische proportie aan en ik denk dat als we er op gaan liggen we de andere dag wakker worden met een nek als een ooievaar.

We hadden ook twee blikjes Zweedse appelcider meegenomen uit de foodmarket en een potje gemarineerde Zweedse haring genaamd: Dill Sill. Lekker om voor het slapen gaan nog even te nuttigen. Dat smaakte ons allemaal best, maar toen ik net even de Ikea-site op de computer bekeek verging me het lachen wel. Er stond namelijk dat de potjes gemarineerde haring (waaronder ook de Dill Sill ) teruggebracht moesten worden en vooral niet opgegeten, want er waren klanten geweest die er grote stukken glas in hadden aangetroffen. Nou, na vannacht zullen we dus met nekken als ooievaars rondlopen speurend in het toilet of er ook sporen van de Dill Sill zijn te bekennen.

Echt Zweeds, Dill Sill met Grötebröt oftewel: Ikea = Ik eet alles!

Audoe Teun en Marieke Markies.

Geen opmerkingen: