dinsdag, mei 22, 2007

Valkenburg II/ De ontkerkelijking van Limburg

Limburg heeft een bewogen geschiedenis: de ingroei van Limburg in Nederland, de verzuiling, de sluiting van de mijnen, Belgisch Limburg en last but not least de ontkerkelijking.
In het Zuiden hing het leven van rituelen aan elkaar, die er van jongsaf werden ingepompt door de Katholieke kerk. Nu dit alles voorbij is en de ontkerkelijk voortschrijdt blijven er nog slechts de rituelen van vasten, halfvasten en carnaval. Daarnaast zitten ze nog met de uiterlijke kenmerken van het katholieke geloof die als puisten in het landschap omhoog steken, maar daar hebben de vindingrijke Limburgers wat op gevonden.

Zo is de eeuwenoude Dominicanenkerk in Maastricht omgetoverd tot Selexyz boekhandel met de toepasselijke naam Selexyz Dominicanen. De kerk verloor tweehonderd jaar geleden haar sacrale functie, en deed sindsdien vele jaren dienst als ondermeer slangenhuis, fietsenstalling en carnavalstempel. Op het voormalige priesterkoor van de Dominicanenkerk zit nu een coffeshop (nee zo bont is het nog niet, gewoon een met cappuccino en lunch). De overgebleven priesters en koorknapen hebben ze tegen het minimumloon in dienst genomen en de opleiding "Hoe word ik een goede boekverkoper" gegeven. Soms heeft er nog een de neiging een hostie aan te reiken bij de kassa en de lunchpriester mompelt nog wel eens "dit is het bloed van Christus" bij het serveren van een rode wijn, maar verder gaat het best redelijk.

In Valkenburg is een kerkje uit 1891 haar identiteit volkomen kwijtgeraakt nadat het in eerste instantie veroverd werd door de Grieks orthodoxen die er direct een Grieks restaurant in vestigden. Dat konden de Turkse moslims niet verkroppen en sinds enkele weken hebben zij er een mediterraan restaurant van gemaakt met in hoofdzaak Turks eten. En het moet gezegd, dat doen zij goed, het voedsel is geenszins te vergelijken met de droge hosties die er tientallen jaren geserveerd werden. In plaats van Gloria in excelsis Deo, schalt er nu gezellige Griekse muziek uit de luidsprekers. De ontkerkelijking is zo gek nog niet.

Geen opmerkingen: