donderdag, september 20, 2007

Nazi-tas bij Zara

De modeketen Zara heeft in vliegende vaart een handtas uit de collectie gehaald welke bedrukt was met een swastika. Volgens Zara komt het spraakmakende model van een externe leverancier en was het niet zichtbaar toen de tassen werden ingekocht (het is er dus later op geborduurd?).
Ook in de winkels hadden de verkoopsters kennelijk oogkleppen op, want in geen enkel filiaal is de swastika tas opgemerkt. Pas toen een klant de tas woedend terugbracht reageerde het personeel geschokt.

Zoals we al eerder hebben gezien bij de graancirkels is het hakenkruis eigenlijk een swastika en wordt zowel in het hindoeisme als boeddhisme gebruikt als symbool voor gunstig en gelukbrengend. Het hakenkruis ziet er ook anders uit dan een swastika. Zo wordt de swastika weergegeven met louter horizontale en verticale lijnen. Het hakenkruis heeft daarentegen alleen schuine lijnen. In feite is het hakenkruis een swastika die 1/8 slag gedraaid is.
Zo te zien is dit laatste wel het geval bij de handtas. Vreemd dat Zara geen onderzoek instelt naar de bedoeling achter het borduurwerkje, misschien betreft het wel thuiswerk van een van de vrouwelijke voorouders van Hitler.
In ieder geval was het toch al een foeilelijke tas, ik wed dat de swastika ook wel was uitgelopen bij de eerste de beste regenbui.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

mmmm..ik vind de tas op zich wel wat van Oilily weg hebben. Eigenlijk wel schattig deze Hinduversie...en voor de kaalkopjes is het de ideale Klaus "Barbie" tas.
Maar het is wel tekenend dat men drukte maakt over verkeerde symbolen uit het verleden terwijl men aggressieve hedendaagse symbolen (en dan denk ik vooral aan symbolen van onze ex riffbewoners) niet verbied.

Erika Koukos zei

Het enige waar ik je gelijk in moet geven is dat de tas inderdaad wel wat Oilily achtigs heeft.