maandag, september 17, 2007

Verzuilde tulbanden in Frankrijk

Islamitische hoofddoekjes, joodse keppeltjes, tulbanden van sikhs, christelijke kruisen en wat voor religieuze attributen dan ook zijn onder de nieuwe Franse wet (2004) verboden. De maatregel is genomen om het seculiere karakter van het Franse openbaar onderwijs te waarborgen. Het is alleen de vraag hoeveel kinderen het openbaar onderwijs nog zullen bezoeken. Als ze zo door gaan zitten er binnenkort misschien nog enkele "kale" kinderen, ontdaan van elke opsmuk.

In Bobigny opent zeer binnenkort de eerste Sikh school van Frankrijk zijn deuren. Weliswaar zullen er niet meer dan 15 kinderen de school bezoeken, maar ja waar moet je anders heen als je toch de tulband op het hoofd wilt houden. De Sikh school is een inititiatief van een locale ondernemer wiens zoon van het openbaar onderwijs is gestuurd omdat hij weigerde zijn tulband af te doen in de klas.
Helaas zal de school niet kunnen openen voor maandag omdat ze nog steeds wachten op een goedkeuring van de locale autoriteiten. Ook al vreemd dat dat zo lang duurt, want wat willen ze nu eigenlijk? Geen tulband, de tulband gaat weg, vervolgens krijgt de tulbandschool geen toestemming.

Nog even en ze zijn daar weer terug naar af, naar de tijden van de verzuiling. Alleen waren er toen nog niet zoveel religies in Frankrijk. Nu zijn er zoveel dat er dus evenveel scholen zullen moeten komen. En wie had het nu over een lerarentekort?

Geen opmerkingen: