zondag, september 23, 2007

Filmrecensie 300

Door Michael Koukos

Regie: Zack Snyder
Cast: Gerard Butler (Leonidas), Lena Headey (Queen Gorgo), David Wenham (Dilios), Dominic West (Theron), Vincent Regan (Captain)Speelduur: 117 minuten
Jaar: 2006

Er is van tevoren veel te doen geweest omtrent de 2de verfilming van het verhaal van Leonidas die met 300 man een leger van een miljoen Perzen tegenhoudt.
Al in het begin valt duidelijk op te maken dat er in al die tijd nog niet veel veranderd is. Een hoogmoedige Perzische boodschapper komt land & water opeisen, stoort zich eraan dat vrouwen spreken en dreigt met geweld als hij zijn zin niet krijgt. Grieken staan al eeuwen bekend om hun halsstarrigheid en dus mag de boodschapper en zijn gevolg meteen even de diepte van de vergeetput peilen.
Ook zien wij dat politieke corruptie niet alleen van deze tijd is, want een door de Perzen omgekochte politicus zorgt ervoor dat Leonidas niet met zijn leger tegen de Perzen op mag trekken. Dus gaat Leonidas even een ommetje maken met 300 lijfwachten, uiteraard met het idée om de Perzen in een smalle kloof tegen te houden.

Zodra de gevechten losbarsten vliegen de ledematen en bloedspatten in het rond. Door de filter die men op de camera`s heeft gebruikt, wordt dit alles wel een stuk minder expliciet maar het blijft een film voor de iets minder gevoelige zielen onder ons.
Opvallend is ook de verschijning van de Perzische Keizer Xerxes. Deze flink uit de kluiten gewassen punker, stelt Leonidas nogmaals voor de keuze ; “culturele verrijking” of de totale vernietiging van Sparta. Het antwoord laat zich raden….

Hoewel je je in het begin midden in een videospel waant, wennen de kleurenfilters erg snel. Eerlijk is eerlijk, minder bekende cast doet het geweldig.
Gerard Butler zit geweldig in zijn rol en zou zelfs het grootste watje naar het slagveld kunnen dirigeren. Lena Heady staat als een ijzersterke Spartaanse koningin eveneens geweldig haar mannetje. De gluiperts zijn ook echt walgelijke figuren.
Hoewel het hele machogedoe er wel erg dik bovenop ligt, leef je erg mee met de karakters. Het prachtige visuele spektakel en de kippenvel oproepende muziek maken het geheel tot een niet te missen epos.

Kijk hier naar de trailer.

Geen opmerkingen: