maandag, mei 12, 2008

Barbie jaagt mensen stuipen op het lijf 9:34

Afgelopen vrijdag liep Francia Roger de porch van haar huis op Sint Maarten op en trof haar zoon spelend met een pop. Gillend rende zij terug naar binnen en belde pastoor Hilton Albert.

Natuurlijk vinden de moeders op Sint Maarten, waar toch wel een macho cultuur heerst, het niet leuk als hun zoons met poppen spelen, maar de reden van haar paniek was dat het hier om een Voodoo-pop ging. Francia vermoedt dat iemand de pop op haar porch heeft gelegd om een vloek over haar uit te spreken, al heeft zij geen flauw idee waarom. Roger zegt voor zover ze weet geen vijanden te hebben. Ze gaat regelmatig naar de kerk en besteedt veel tijd aan de verzorging van haar gehandicapte echtgenoot.

De pop had veiligheidsspelden over het lichaam en de ogen en er waren vorken, lepels en messen aan vastgenaaid. Het moest er volgens de vrouw op lijken dat de pop in een doodskist lag en aan beide zijden ervan waren kaarsen neergezet. Er was een briefje in het Frans aangehecht met de tekst: ‘Meneer en mevrouw Roger zullen onmiddellijk dood op het kerkhof zijn’.

Pastoor Albert arriveerde en probeerde met veel bidden de vloek op te heffen, waarna Barbie werd verbrand. “Dit soort poppen wordt doorgaans gebruikt in gevallen van jaloezie, in verband met relaties, werk of succes in het leven”, aldus Albert. “Meestal worden ze op een kerkhof geplaatst. Het wordt gebruikt om de ontvanger bang te maken. De enige manier om de vloek op te heffen is door te bidden en in God te geloven”, zei hij.
Het gebeurt veel dat Voodoo word beoefend terwijl men ook christelijk is, dit werkt elkaar niet tegen; de praktijken worden gemakkelijk geintegreerd binnen een christelijke setting. Zelfs pastoor Albert lijkt wel in de vloek te geloven terwijl je van een pastoor zou verwachten dat hij dat in eerste instantie al onzinnig zou vinden.

Voodoo komt oorspronkelijk uit Afrika en is door de slaven meegebracht naar het Caribische gebied (e.a.). In West-Afrika is Voodoo een religie op zichzelf. Men gelooft in een schepper (Mawu) die bijgestaan wordt door goden, godinnen, voorouders en geesten. Door bepaalde rituelen, offers en dergelijke gelooft men de geesten gunstig te kunnen stemmen, wat de kwaliteit van het leven zou kunnen verbeteren.
De bekende Voodoovloeken- en poppen om deze te bewerkstelligen is de zwarte magie binnen Voodoo, welke weliswaar tot de verbeelding spreekt, maar slechts een klein onderdeel van de religie uitmaakt.

1 opmerking:

Rambi zei

en dan is het nog niet eens een echte Barbie...wat een pauperritueel zeg