zaterdag, januari 28, 2006

Jaar van de hond

Al meer dan vijfduizend jaar proberen de Chinezen met behulp van o.a. astrologie de levensloop van een mens te doorgronden. Omdat zij rekenen in maanjaren begint de Chinese kalender niet zoals bij ons op 1 januari, maar ergens in de periode tussen eind januari en midden februari.
De Chinese astrologie heeft een cyclus van twaalf jaar, beginnend met het jaar van de Rat en eindigend met het jaar van het Varken.

Op 29 januari 2006, morgen dus, begint het jaar van de hond. Dit zal eindigen op 17 februari 2007. Als je de chinese voorspellers mag geloven kan het jaar van de hond maar beter snel voorbij zijn. Meer epidemieën, meer terroristische aanslagen, meer militaire activiteit en meer bosbranden zijn nog maar een kleine greep uit het doemassortiment.
Gelukkig zijn er, ook weer volgens de chinese voorspellers, nog wat positieve zaken: geen tsunamies meer en geen grote orkanen.

Ben je onder het jaar van de hond geboren dan komt er een jaar van veel ellende, gelukkig hebben de chinezen daar wat op gevonden: een beeldje van jade of goud van een konijn kan de honden dit jaar beschermen. Het is te hopen dat je dat met zoveel pech in het verschiet nog wel zal kunnen bekostigen. Maar je weet dat het een hond volgens de Stichting Blindegeleidehonden is toegestaan het geld, bij gebrek aan giften, gewoon uit iemands zak te rollen.

Gelukkig ben je als hond niet alleen in al je ellende, er zijn genoeg beroemdheden die ook hond zijn en gezellig met je mee zullen lijden: Jennifer Lopez, Madonna, Steven Spielburg, Donald Trump, Bill Clinton en George W. Bush samen met zijn vader.

Ik wens alle honden het beste, zelf ben ik een paard.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Niet zo gek die Chinezen,..eenmaal de kippenhoest achter de rug en iran platgegooid volgt er daarna dan hopelijk weer een beter jaar.

Erika Koukos zei

Ben je een hond Thawol?

Anoniem zei

Mijn moeder en mijn zus zijn alletwee teven!

Anoniem zei

Ik ben een aap.

Anoniem zei

@thawol

Als ik het niet dacht.

Anoniem zei

1956? dat was het jaar van de aap, maar ook 2005.Thawol?of 1968?of 1944?Welke aap ben je dan?metalen,
water, vuur, hout of aarde-aap?

Anoniem zei

@ milanka

he?? Volgens mij een gewone bosaap,...wat is het verschil?

Anoniem zei

De Chinezen hebben de tijd anders ingedeeld dan wij.Wij hebben eeuwen van honderd jaar:zij werken met perioden van zestig jaar.Wij hebben onze eeuwen verdeeld in decennia:zij verdelen hun perioden in "dodecaden":perioden van twaalf jaar.Wij westerlingen verdelen ons jaar in twaalf delen ("manen")en iedere maand van 28-30 dagen heeft
een eigen astrologische naam.Ieder jaar begint deze cyclus opnieuw.In China en Japan heeft ieder jaar uit de twaalfjarige "dodecade"een eigen astrologische naam.En aan het eind van de dodecade begint er een nieuwe cyclus.De westerse astrologie onderscheidt vier "heersende elementen":Vuur, Lucht, Aarde, en Water.Elke teken uit de westerse dierenriem wordt door een van deze elementen beheerst.Daarentegen onderscheidt de Chinese astrologie vijf heersende elementen:Metaal,Water, Hout, Vuur en Aarde.Dus, die heersende elementen wisselen elkaar ook jaarlijks, bijvoorbeeld
als iemand in 1966 is geboren dan is ie Vuur Paard, en die zijn dan heel vurig...Dus dan is het weer over 12 jaar opnieuw een jaar van het paard, maar dan bvb,aarde paard...Dus, als je wil weten wat voor aap dat je bent moet je precies het geboortejaar melden, omdat het toch verschillen tussen die elementen zijn.Bijvoorbeeld metaal heeft niet dezelfde invloed op Os als op een Geit...

Anoniem zei

@ Milanka

o, ik ben een oude bosaap van 1956, was dat een gunstig jaar???

Erika Koukos zei

Dank je Milanka, dat is heel duidelijk.