donderdag, mei 25, 2006

He Hua

Op deze christelijke hoogtijdag besloten wij eens een bezoek te brengen aan de boeddhistische tempel Fo Guang Shan He Hua in Amsterdam. Het is de grootste, in traditioneel chinese paleisstijl gebouwde, tempel in Europa.
Bij de poort werden wij al welkom geheten door een aardig mannetje die ons vol boeddhistisch mededogen stond op te wachten. Wij brachten eerst de nodige offers in de hoofdzaal bij Avalokitesvara, een bodhisattva met duizend handen die haar vermogens om alle levende wezens te redden symboliseren.

Nadat zij ons vriendelijk had toegeknikt (in onze fantasie), gingen wij op zoek naar DE Boeddha, de historische Boeddha; Skayamuni. Veel meer dan een klein exemplaar in een Ikea vitrinekast konden wij niet vinden, terwijl wij toch gelezen hadden dat er een groot exemplaar moest zijn in een aparte zaal. Dus maar aan het mededogende mannetje gevraagd, die lachte vriendelijk en liep met ons naar de inmiddels bekende vitrinekast.
Vasthoudende boeddhisten als wij zijn kwam hij daar niet mee weg en schoorvoetend bekende hij dat beneden de Shakyamuni zaal was. Omdat hij de wacht moest houden bij de poort moest hij aan iemand vragen dit even van hem over te nemen, de vervang wachteres knikte niet begrijpend en wees naar de vitrinekast, daar was Shakyamuni, maar wij waren niet op andere gedachten te brengen.

Beneden was een grote zaal met inderdaad een prachtig beeld van de Boeddha. Naast hem staan 2 pagodeachtige torens met honderden kleine boeddhafiguren, ieder in een verlichte nis.
Onze gids stond erop dat wij nog even wat devotie toonden en braaf vouwden wij onze handen en bogen in nederigheid, dit maakte de Boeddha erg blij (hij bleef maar lachen) en onze gids werd er nog blijer van. Dit maakte dat hij vond dat wij als beloning samen op de foto mochten met Shakyamuni.

Daarna besloten wij dit bijzondere hemelvaart-bezoek af te sluiten bij een van de chinezen aan de overkant, maar deze waren allen zeer devoot en schonken, geheel conform de boeddischtische regel, geen alcohol, derhalve werd het dus maar de Thai waar ze de regels iets minder stringent nemen.

5 opmerkingen:

Erika Koukos zei

verlichting bereik je pas na vele levens daarmee bezig te zijn geweest, dus helaas was dit nog niet het geval.
Ik vond het niet zo groot maar aan de zijkant stonden nog 2 grote gebouwen die er bijhoorden dus al met al zal het best groot zin, alleen mocht je daar niet komen.

Anoniem zei

Verlichting kun je ook spontaan ervaren.Er zijn echter verschillende boedhistische"scholen" die verschillend over de verlichting denken.Maar hoe weet je dan hoeveel incarnaties heb je al achter de rug? Is het niet 1 van de voorwaarden dat je je van je karma(oorzaak-gevolg), bevrijdt (losmaakt?)

Erika Koukos zei

Ja je moet geen karma meer opbouwen.
Je weet pas hoeveel incarnaties je hebt gehad als je boeddhaschap beriekt, wat slechts voor weinigen is weggelegd.

Anoniem zei

Ik heb net de energierekening ontvangen en ik ben er in ieder geval wel achter hoe het Nuon over verlichting denkt.

Erika Koukos zei

Oh ja de Nuon, die zijn inderdaad verlicht maar de boeddha zou hiervan acuut over zijn nek gaan.