woensdag, december 13, 2006

Filmrecensie Fragile

Door Michael Koukos

Regie: Jaume Balaguero
Cast: Calista Flockhart (Amy), Richard Roxburgh (Robert), Elena Anaya (Helen) e.a. Speelduur: 93 minuten
Jaar: 2005

Daar wij geweldige kindervrienden zijn, leek dit ons een leuk thema: Een enge geest mishandelt onschuldige kindertjes in een kinderziekenhuis.
Wij hebben het dan niet over een keertje vervelend kietelen of een blauwe plek hier en daar. De specialiteit van het spook bestaat uit het breken van de botten en het doet dat dan ook met veel entousiasme in dit stukje orthopedische horror.

Aan rotbaantjes is er nooit een gebrek en Amy (jawel...Ally McBeal her self) wordt nachtzuster in het afgelegen, grotendeels ontruimde oude kinderziekenhuis.
Nu is een van de patientjes zo een vervelend wicht dat steeds enge dingen loopt te vertellen en Amy die hier erg gevoelig voor is, ziet al gauw de eerste geestverschijningen.
Dit gezellige oord werkt dermate inspirerend op haar dat zij al na een paar dagen helemaal klaar is voor een klassieke sessie hysterisch dingen stukslaan.
De huisgeest van haar kant wordt steeds pissiger en het gips en de calcium zijn niet aan te slepen.

Hoewel de film bulkt van de klassieke ingredienten en geleende scenes uit succesvolle films, is hij zeker de moeite waard.
OK...de vrouw gaat weer steeds alleen op onderzoek uit, er is een, niet functionele, muziekdoos, de mobiele telefoon doet het niet (alle horrorfilms lijken wel gesponsort door Telfort) maar toch is de spanning van het begin tot het einde te snijden. De sfeer van het oude ziekenhuis is erg macaber te noemen en draagt de film voor een groot deel.

Misschien is het slot wat overdone maar de allerlaatste scene is dan toch weer ontroerend.
Een entertainende film voor wie bereid is zijn verstand 90 minuten op nul te zetten.

Geen opmerkingen: