vrijdag, november 16, 2007

Filmrecensie Ober

Door Michael Koukos

Regie: Alex van Warmerdam
Genre: komedie
Tijdsduur: 97 minuten
Jaar: 2006
Acteur": Alex van Warmerdam, Thekla Reuten, Arian Schlüter, Jaap Spijkers, Pierre Bokma, Fedja van Huêt, Kees Prins

Edgard is een wat zielige figuur die de kost moet verdienen als een ober in een redelijk chique restaurant. Hij raakt continu verstrikt in minidramaatjes die zijn leven lijken te beheersen.
Om zich te beklagen over zijn ellendige leven gaat Edgar steeds bij de scenarioschrijver klagen die hierdoor zo geirriteerd raakt dat deze Edgar met opzet steeds naardere dingen laat beleven. Tegelijkertijd zorgt de vrouw van de schrijver regelmatig voor een wending in het verhaal door het script achter de rug van haar man te wijzigen.

Zoals je waarschijnlijk al wel kunt lezen hebben wij hier te maken met een erg absurdistisch verhaal. De interactie tussen Edgar en de scenarioschrijver is naast erg apart, ook erg funtioneel. Het maakt dat men eenzelfde situatie vaak vanuit een andere invalshoek ziet en dit zorgt voor erg grappige situaties.
Het is een erg originele comedy die geen seconde verveelt. Het acteerwerk is schitterend, de humor subliem en het camerawerk is om van te snoepen. Voor het eerst sinds lang weer eens een absurdistische film die zichzelf niet wurgt in pseudo-intellectueel gezwets. Kortom een aanrader!!

Geen opmerkingen: