woensdag, november 07, 2007

Shree Raam Mandir in Wijchen

Gisteravond vond er in het kader van het vak Migratie, globaliserende religies en inter-religiositeit een excursie plaats naar de Shree Raam Mandir in Wijchen. Samen met Saskia (een medestudente) en TomTom reden we naar Wijchen. Zelfs met TomTom viel dat nog niet mee gezien Wijchen een grote, onbegrijpbare rotonde is. Na korte tijd gaf de TomTom, ter hoogte van het station toch aan dat we er waren, vreemd want wij hadden geen tempel gezien. Al lopend ging de tocht verder en gelukkig stonden er duidelijke bordjes langs de looproute. Toen we er echt waren zagen we het nog niet, de tempel zag er dan ook niet uit als tempel, maar eerder als nieuwbouw-kantoorgebouw.

Het gebouw is eigendom van de Stichting Jai Hanuman en is een multifunctioneel Hindoestaans Cultureel Centrum, de tempel is op de derde (bovenste) verdieping. het is de bedoeling dat het gebouw functioneert als een laagdrempelig open buurthuis volgens Nederlandse-Hindoestaanse normen. De activiteiten moeten in meer of mindere mate een bijdrage leveren aan het verbeteren van interetnische betrekkingen. De Stichting heeft als voornaamste doelen: het begeleiden van autochtone en allochtone jongeren opdat zij zich als betrokken burgers in de maatschappij kunnen handhaven, autochtone en allochtone ouderen uit hun isolement halenen ze een respectabele positie in de maatschappij geven, het verhogen van de participatiegraad en mate van binding van allochtone meisjes en vrouwen met de samenleving het bevorderen van wederzijdse integratie(tussen autochtonen en allochtonen) en participatie in het belang van een harmonieuze samenleving. De uitvoering op deze schaal is uniek te noemen in Nederland en zou tot voorbeeld kunnen dienen voor andere groepen in de samenleving. Er waren ook daadwerkelijk diverse autochtone Nederlanders toen wij er waren.

Wij kregen er een interessante presentatie en mochten een deel van een dienst bijwonen. Dat maakte vooral een zeer rustgevende indruk, mede door de gezangen. De tempel zelf zag er (tot mijn teleurstelling) grotendeels naar westers concept uit, al waren de beelden voorin wel prachtig. Ook waren het offergedeelte en de stoel voor de pandit anders. Helaas was er geen tijd daar langer te blijven gezien het programma, maar je kunt bij elke dienst gewoon binnenlopen.
Aan het einde was er nog een (streng) vegetarische maaltijd, niet helemaal mijn eten maar toch lekker en voedzaam. Iedereen deed zijn best en was erg aardig daar. Er was ook nog een leuk winkeltje (Bollywoodfilms voor slecht 1,99 euro!). Kortom de moeite om er eens heen te gaan, (misschien vrijdag met Diwali?) iedereen is welkom. En je hoeft niet bang te zijn om bekeerd te worden, Hindoe kun je immers niet worden.

Geen opmerkingen: