zaterdag, november 03, 2007

Horen, zien en zwijgen in de islam

Naast de moslim gehandicapten die bekend staat onder de naam is-lam, zijn nu ook de is-doof moslims volledig geaccepteerd in Cairo.
In Egypte wordt per definitie weinig gedaan voor gehandicapten en voor velen is het noodzakelijke moskeebezoek gewoonweg onmogelijk daar aanpassingen ontbreken.
Ook voor doven had het vrijdaggebed in de moskee weinig zin, maar daar is nu verandering in gekomen.

In de moskee van Sayeda Zeinab, waar een kleindochter van Mohammed begraven ligt, wordt de wekelijkse gebedsdienst op vrijdag nu door een doventolk vertaald. Dit trekt inmiddels honderden doven aan uit Cairo en verre omgeving. Helaas is er op het moment nog maar 1 doventolk en in een land met 4 miljoen doven is dat niet veel.
In het begin had men nog wat moeite met de acceptatie van doven in de moskee en moesten de gelovigen zonder gehoor door de achterdeur naar binnen. Nu zijn zij inmiddels al meer geaccepteerd en mogen ze gewoon door de voordeur.

In de Koran worden doven geen enkele keer genoemd, maar volgende de imam van Sayeda Zeinab, Metwali al-Saida, is er wel een hadith van de Profeet waar in staat dat de blinden naar het paradijs gaan en volgens hem geldt dat nu ook voor de doven.

Geen opmerkingen: