dinsdag, november 27, 2007

De vloek van het zweet

Toetanchamon was de twaalfde farao van de 18e dynastie en regeerde slechts 10 jaar (vanaf zijn 9e). Hij is erg bekend geworden door zijn vermeende vloek. Helaas zal hij binnenkort zelf tot stof vergaan door de vloek van zwetende toeristen.

Dagelijks stromen honderden en honderden zwetende toeristen zijn tombe binnen, gelegen op de Westbank van Luxor in het Dal der Koningen. Al dat vocht is slecht voor de muurschilderingen en nog slechter voor mummie Toet zelf. Vreemd dat ze hem daar nog laten want de rest van zijn spullen zijn allang geleden verhuisd naar het Egyptisch museum in Cairo. Waarschijnlijk omdat Toet nog steeds een grote toeristentrekker is in Luxor.

In ieder geval mogen er vanaf zondag nog maar 400 toeristen per dag in de tombe. Hoe een en ander geregeld gaat worden is nog onbekend (degenen die het minst zweten?).
Vanaf mei 2008 wil men dan de hele tombe sluiten voor restauratiewerkzaamheden.
De mummie lag tot nu toe altijd in zijn windsels, maar sinds vorige week heeft men de windsels van zijn hoofd gedraaid en kon de wereld voor het eerst zijn echte gezicht zien, in een speciaal climate-controlled kastje, wat hem dus geen goed heeft gedaan.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Misschien dat Axe hier in kan springen? Axe sponsert het gouden masker van Toet. Ook hier het Axe effect.....

Erika Koukos zei

Zou die mummie dan niet helemaal wegrotten? het zal misschien wel een apart effect geven.

Anoniem zei

Als ik de reclamespots zie ben ik een beetje bang dat het "Axe effect" hier aanleiding zou kunnen geven tot necrofiele uitspattingen.

Anoniem zei

Zou onze poldertaliban nu ook Axe gaan verbieden ???