zaterdag, april 22, 2006

Stadshart in het kwadraat

Almere heeft een nieuw stadshart. Vandaag was de feestelijke opening.
Wij zijn er ook geweest, eerlijk gezegd niet eens om te kijken naar alle winkels maar meer om het leedvermaak wat wij ongetwijfeld in de rest van de stad zouden hebben.
Tijdens de festiviteiten waren wij al aan het speculeren welke straten nu helemaal leeg zouden zijn, daartoe keken wij in het nieuwe stadshart welke winkels daar aanwezig waren, om dan te concluderen dat het oude pand van de betreffende winkel leeg zou staan.
Vol lacherig medelijden gingen wij daarna kijken in de oude straten en wat bleek....de meeste winkels zijn in de oude straten nog gewoon open, zij hebben gewoon een tweede filiaal geopend in het nieuwe stadshart. Er zijn nu dus diverse stadsharten in Almere.

Een sneu verhaaltje zit er wel in het nieuwe stadshart; al maanden vertelden de medewerkers van boekhandel De Ark vol trots over het mooie nieuwe pand dat zij in het stadshart zouden krijgen, veel groter, mooier, kortom het zou geweldig worden.
Nu waren en zijn dat altijd heel aardige mensen, dus met oprechte blijdschap wilde ik ze gaan feliciteren met hun nieuwe winkel. Toen wij het nieuwe stadshart al 3 keer rond waren geweest hadden wij De Ark echter nog steeds niet gevonden. Tot ons oog viel op een soort koopgoot onder V en D; daar zagen wij een prachtige grote boekhandel, echt 10 x zo groot waren ze geworden en alles zag er even mooi uit. Helaas op het raam stond "Boekhandel Scheltema", het was dus een concurrent! Echt heel zielig daar zij nooit een concurrent hebben gehad in Almere.

Geschockeerd over zovel onrecht zochten wij het stadhart verder af naar de echte Ark, en ja hoor helemaal aan de achterkant in een dode verloren hoek zagen wij de nieuwe Ark. Inderdaad was het ook een prachtige winkel geworden met 2 verdiepingen. Ook bewees het personeel nog steeds even aardig te zijn. Ik stond bij de kassa (ik kon het niet laten een boek dat ik bij de concurrent had bewonderd, bij de zielige Ark pas daadwerkelijk te kopen) toen een vrouw een opmerking maakte over de nieuwe concurrent. Het antwoord was (en dit klonk oprecht) " ach mevrouw wij hopen gewoon dat ook zij veel bezoekers zullen krijgen, net zoals wij", "wij hebben bewust allebei voor een heel andere inrichting gekozen".

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Opvallend is overigens wel dat de toegangswegen naar het nieuwe stadshart ondanks alle inspanningen toch ruim onvoldoende capaciteit hebben,...nu al. Dus het is nog maar de vraag of het geheel binnen 5 jaar niet opnieuw tegen de vlakte moet.
Maar goed, het gevaar zit erin dat wij nu ook in Almere een rooibosch coalitie krijgen en dan wordt parkeren in de stad toch onbetaalbaar (zie Amsterdam).

Erika Koukos zei

Maar de toegangswegen waren zo smal dat deze zelfs zonder auto's ontoereikend zullen zijn bij een bevolkingstoename.
Om nog maar te zwijgen over de rolstoelonvriendelijkheid van een en ander. Ik denk wel dat de rooibosschen daar iets aan zullen gaan doen.
Allen lijkt zo'n coalitie mij vernietigend voor een groeistad als Almere.