zondag, juli 29, 2007

Pipi chez les amies

Gisteravond zijn wij, samen met Remco, afgereisd naar Urk. Dat komt slechts zelden voor, mijn vorige bezoek dateerde uit 2005 en had een heel ander doel. Deze keer ging ik mijn vrienden bezoeken, eigenlijk dacht ik dat wij die daar niet hadden, maar het bleek dat in Restaurant Mes Amis iedereen als vrienden onthaald wordt.
Om niet geheel uit te toon te vallen bij de Urkers en tevens omdat ons ter ore was gekomen dat alleen bij het dragen van klederdracht de vis gegarandeerd vers zou zijn, hebben wij ons speciaal voor de gelegenheid gekleed.

Bij aankomst in de haven van Urk zagen wij direct al dat de informatie op de website ("Door de geïsoleerde ligging in de Zuiderzee heeft Urk een eigen cultuur ontwikkeld waar de bewoners nog steeds trots op zijn.") klopte. Je komt er een andere wereld binnen. Hangjongeren kennen ze er niet want ze hebben er diverse jongerencafes waar ze de jongeren al voor 19.00 uur zo volgieten dat ze alleen nog maar versufd voor zich uit kunnen kijken, daarbij zetten ze de muziek zo hard dat horen en zien ze toch al was vergaan.
Gelukkig was Remco al eerder bij Mes Amies geweest zodat hij ons van tevoren al had gewaarschuwd dat het restaurant op de eerste verdieping ligt boven zo'n luidruchtig jongerencafe en dat eenmaal de trap opgeklommen het heel anders is.
Dat was geheel naar waarheid; bovenaan de trap wachtte ons een warm welkom van gastvrouw Zwanie en haar twee vriendelijke serveersters in een gezellig, huiskamer aandoend, restaurant. De gereserveerde tafel was aan het raam, wat zeker aan te raden is gezien het prachtige uitzicht op de haven en het extra vermaak van het reilen en zeilen van de Urkse jongeren.
Het viel ons ook meteen op dat onze klederdracht niet beslist noodzakelijk was geweest omdat de sfeer er zo ongedwongen was dat zelfs een kore broek nog kon. Michael heeft toen zijn lange groene sokken maar uitgedaan om niet al te veel op te vallen.

Het eten was in een woord geweldig. Het begon al met het feit dat je de hele avond door een onvoorstelbare hoeveelheid heerlijke amuses kreeg. Ook daarna was alles even perfect; de vis, de eend, alles was vers en uitstekend bereid en ook nog eens een lust voor het oog.
Ook Zwanie en haar 2 serveersters waren ongewoon vriendelijk en gewoon, dat laatste hebben wij in diverse "goede" restaurants wel anders meegemaakt. Kortom een echte aanrader.

De heren zagen nog wel iets opmerkelijks op het herentoilet. Wij weten niet of dit typisch Urks is of niet, in ieder geval hebben wij het nooit eerder gezien of gehoord; de urinoirs hadden een deksel.

Na al deze nieuwe ervaringen togen wij huiswaarts, uitgezwaaid door duizenden muggen en ander ongedierte. Want wij zagen nu wel waarom wij in Almere daar zo weinig last van hebben; ze zitten allemaal aan de andere kant van het IJsselmeer.

Geen opmerkingen: