zaterdag, juli 28, 2007

Bourgondische Krabbenfoor

Van onze correspondenten Teun en Marieke Markies uit Bergen op Zoom

Bergen op Zoom is in vroegere tijden groot geworden door handel te drijven. Vooral in de middeleeuwen zorgden de verschillende markten ervoor dat de stad grote invloeden van buitenaf kreeg. Bergen op Zoom kende toen ook twee jaarmarkten namelijk de Paasmarkt en in het najaar een markt met een voor dat jaargetijde toepasselijke naam: de Koude markt.
Wij hebben hier nu ieder jaar zo ongeveer rond 26 juli drie dagen lang de Bourgondische Krabbenfoor en geloof maar dat het er Bourgondisch aan toegaat! Overal kun je binnen en buiten eten en drinken in de feestelijk versierde binnenstad. Er staan kraampjes en tenten waar ze van alles en nog wat verkopen van kunst tot kitsch.

Voorheen hadden de meeste winkels hun pui versierd door middel van middeleeuwse geveltjes en liepen ze zelf verkleed in middeleeuwse klederdracht. De geveltjes zijn helaas verdwenen. Dit komt omdat het te kostbaar werd en ook ontstond er in de loop der jaren veel vandalisme.
Je ziet nog wel wat middeleeuwse klederdracht, maar voornamelijk gedragen door de schutterij en stadhuismedewerkers en andere belangrijke figuren, zoals de stadsomroeper, die overal met zijn perkamenten rol de evenementen staat af te kondigen.
Vroeger heette dit feest gewoon braderie, maar sinds 1979 werd gekozen voor de naam Bourgondische Krabbenfoor. Foor is afkomstig van het Franse woord foir, dat jaarmarkt betekent en het woord “Krabben” duidt op de bijnaam van de Bergenaren als bewoners van de Scheldestad.
Overal is wel muziek en soms is het aan te raden om even een paar oordoppen in te doen, want de bands en solisten proberen elkaar te overstemmen. Al met al is het toch een ontzettend feestelijk gebeuren. Er is letterlijk van alles te doen. Steltlopers, levende standbeelden, visserskoren, roofvogelshows enz, enz. Ook zie je de laatste jaren veel kermisattracties en op de Grote Markt staat een prachtig reuzenrad. Je kunt vanuit het reuzenrad de mooie oude stad bijzonder goed overzien.

De prachtige oude binnenstad met zijn honderden oude panden en monumenten is eigenlijk
een bezienswaardigheid op zich en dan nog overal feest en lekker eten en drinken,wat wil je nog meer! De sfeer van vroeger is er helaas niet meer, maar toch is het al met al een heel gezellig feest. Dus zet dit feest voor volgend jaar maar vast in jullie agenda!

Oudou, Teun en Marieke Markies.

Geen opmerkingen: