woensdag, juli 18, 2007

Filmrecensie Fear X

Door Michael Koukos


Regie

Nicolas Winding Refn
Genre
thriller
Tijdsduur
91 minuten
Jaar
2003
Acteurs
John Turturro, Deborah Kara Unger, Stephen McIntyre, William Allen Young, Gene Davis, Mark Houghton, Jacqueline Ramel, James Remar

Harry Caine is een eenzame en verbitterde beveiligingsbeambte in een groot winkelcentrum.
De onopgeloste moord op zijn vrouw blijft in zijn hoofd rondspoken en door het bestuderen van eindeloze reeksen bewakingsfilms en foto`s probeert hij het mysterie rond de moord op te lossen.
Na verloop van tijd lijkt zijn ogenschijnlijk hopeloze onderzoek toch nog een onverwacht spoor op te leveren. Harry volgt dit spoor richting Montana waar hij al gauw in een duister web verstrikt raakt.
Fear X is een erg bijzondere film. De opnames zijn zeerkunstzinnig gemaakt. Torturro speelt de rol van de eenzame man met een missie subliem. De trage manier waarop vooral in het begin alles aan je voorbij komt werkt bijna hypnotiserend en zorgt ervoor dat je door de film wordt geabsorbeerd. Refn heeft ook duidelijk zijn inspiratie bij David Lynch gehaald want bij momenten waan je jezelf in een nog niet eerder geziene aflevering van Twin Peaks.
Het geheel is geheimzinnig, sfeervol en spannend. Jammer is wel het zwakke plot; aan het einde blijven een hele boel vragen onbeantwoord,...en dat geld niet in het minst ook voor de titel van de film.
Zonder dit snel afgeraffelde einde was dit zeker een topthriller geworden.
Een gemiste kans dus maar toch nog zeker de moeite om een keer te zien.

Geen opmerkingen: