dinsdag, juli 24, 2007

Filmrecensie Borat

Door Michael Koukos

Regie:
Larry Charles
Cast: Sacha Baron Cohen (Borat Sagdiyev), Ken Davitian (Azamat Bagatov), Pamela Anderson e.a.
Speelduur: 82 minuten
Jaar: 2006

Al maanden lang werden wij overdonderd door de handige propagandamachine die de nepdocumentaire Borat vooraf ging.
Onze verwachtingen waren dan ook hooggespannen, vooral omdat ook het merendeel van de pers zeer lovend was over deze film.
Borat gaat over een Kazachstaanse journalist die in opdracht van zijn regering op onderzoek uitgaat in de USA, om zo oplossingen te kunnen aanbrengen om de inlandse problemen op te lossen.
Als hij tijdens een TV-programma Pamela Anderson ziet verschijnen is hij meteen verkocht en hij besluit de reportage die eerst in New York was gepland te verleggen naar California om zo zijn Pamela te kunnen vinden. De documentaire, zenuwachtige opnamestijl, komt erg armoedig over en doet erg amateuristisch aan.
Borat is onbeschoft, seksistisch, opdringerig en antisemiet. Zijn uitlatingen over vrouwen en Joden zullen voor de vele kijkers vaak tenenkrullend zijn.
Alle grappen tappen uit dezelfde 2 vaatjes: alle Kazachstanen worden als onderontwikkeld voorgesteld en alle Amerikanen zijn dom.

Van een aantal scenes en interviews is ook niet helemaal duidelijk of zij nu al dan niet in scene werden gezet. Dit is dus gemakkelijk scoren bij het Jackass publiek
Een aantal kwinkslagen zijn grappig maar een behoorlijk aantal gags lijkt niet voldoende te zijn uitgewerkt. Daardoor springt men te snel van de hak op de tak, behalve dan weer de meest wansmakelijke scenes die veel te breed werden uitgesmeerd.
Al bij al kunnen wij hier spreken van de meest overgewaardeerde film van de laatste jaren.
Steeds meer begint het er op te lijken dat de salestruuks van de farmaceutische industrie zijn overgeslagen op de filmindustrie en dat het positief schrijven over bepaalde films erg lucratief kan zijn. Jammer want het bekijken van deze film is zonde van je geld, ook al kreeg je er een gratis Boratsnor bij cadeau.

Geen opmerkingen: