woensdag, juli 25, 2007

Moslima dominee

Dominee Ann Holmes Redding heeft het maar druk met verkleden, door de weeks moet zij haar witte kraag aan en op vrijdagen, direct na de middag verruilt ze die voor een hoofddoek. En dan is het zo weer zondag en moet de witte kraag weer aan. Dit alles omdat Redding christen en moslim is.

Tegenwoordig is de verkleedpartij wel iets minder omdat Redding onlangs tijdelijk geschorst is van haar functie als dominee bij St. Mark's Episcopal Cathedral. Zij deed dat werk al meer dan 20 jaar. De Episcopale kerk valt onder de Anglicaanse kerk, een meederheid in Amerika. De bisschop moet nu beslissen of het mogelijk is een moslim dominee aan te houden. Redding ziet alleen overeenkomsten tussen de 2 geloven, die er zeker zijn, maar de bisschop en haar christelijke collegae zien alleen verschillen, die er natuurlijk ook zijn. Wat bijvoorbeeld te doen met Jezus? Voor moslims is het maar een profeet in de hele rij profeten en zeker geen zoon van God, want die kan volgens moslims geen zoon hebben, dit terwijl Ann op zondagen Jezus als messias moet uitdragen.

Al bij al een moeilijk probleem waar de Anglicaanse kerk mooi mee in hun maag zitten. Ondertussen geeft Redding les in het Nieuwe Testament aan de door Jezuiten gerunde Universiteit van Seattle. Haar grote droom is een instituut op te richten waar men zowel christendom, jodendom als islam kan bestuderen. Misschien moet ze dan eens in Nijmegen komen kijken?

Geen opmerkingen: