Wij hoorden laatst dat er bij ons op de Bergse Plaat ( een woonwijk aan de Binnenschelde) deze zomer weer een grote muggenplaag verwacht wordt. Nou, dat zal weer wat worden, want behalve muggen hebben ze ook ieder jaar een spinnenplaag. De oorzaak van deze ellende is ontstaan door de Deltawerken. Vóór de Deltawerken bestond de Binnenschelde niet, dat wil zeggen toen was de Binnenschelde nog getijdengebied van de Oosterschelde. In 1983 werd de Noordelijke Markiezaatskade aangelegd en daardoor werd het water afgesloten van het getij. Het water was oorspronkelijk zout, maar het verzoette in drie maanden tijd en dat is nu de oorzaak van de spinnen en muggenplagen. Nu, ikzelf heb nog wel enige compassie met een spin, want als ik er in huis een tegenkom zet ik hem liefdevol met een stofdoek buiten de deur, maar bij het zien van een mug krijg ik rode vlekken voor mijn ogen van moordlust.
Op de eerste vraag dachten wij een antwoord te krijgen door een bezoek te brengen aan het educatieve centrum: ‘’De Klavervelden ‘’’. Nou dat pakte natuurlijk met ons weer helemaal verkeerd uit! De tentoonstelling ging over insecten en het nut ervan, dus we dachten, dit is onze kans om meer van het nut van de mug te weten te komen. We waren er nog maar net en keken naar de in ronde glazen doosjes verpakte insecten en wilden het doosje onder de daar opgestelde microscoop plaatsen, toen ik iets op de grond hoorde vallen. Het was het glazen dekseltje van het insectendoosje, want natuurlijk had ik met mijn kippige kop niet gezien dat ik het doosje ondersteboven hield en met het dekseltje lag ook het zich in het doosje bevonden insect op de grond. Dat begon dus al leuk! Teun kwam toen op het briljante idee om zijn voet op het (gelukkig al dode)insect te zetten, wat tot gevolg had dat er van het insect niet veel meer over was om te bekijken. We konden zelfs niet eens meer zien of het wel een mug geweest was. Het glazen dekseltje heb ik toen maar onopvallend teruggedaan op het lege doosje en vol zogenaamde interesse togen we naar het volgende doosje. Na enkele doosjes konden we geen insect meer zien en verlieten we de tentoonstelling. Het nut van de mug zijn we dus die dag niet te weten gekomen.
Op naar vraag twee: Hoe bestrijd je de mug? Nou, dat weten we na onze vorige vakantie in het zonnige zuiden wel te vertellen! Iedere avond als we net wilden gaan slapen begonnen de kleine monstertjes te zoemen en te steken. Teun had ook daar iets op gevonden: Hij pakte een groot badlaken uit de badkamer en draaide dat in elkaar als een soort slinger .Vervolgens klom hij op het bed en slingerde met het badlaken woest in het rond en warempel het lukte hem om diverse muggenlijken te produceren. Het resultaat na drie weken vakantie was wel een verdacht gespikkeld plafond (daar konden we namelijk niet bij om de jachttrofeeën te verwijderen).
Nou de beantwoording van vraag drie: Hoe voorkom je dat je gebeten wordt? We hebben eerst een test gedaan met een mannetje waar we een gloeiende hekel aan hebben. Hij had al diverse malen aan ons gevraagd: ‘’waar gaan jullie altijd naar toe om aan het water te zitten?“ “Wij gaan altijd naar de Oesterdam‘’ zei Teun. Nou staat de Oesterdam erom bekend dat het er barst van de muggen, dus toen we het mannetje de andere dag zagen zei hij: ‘’Ik ga nooit meer aan de Oesterdam zitten”, wat we begrepen, want zijn gezicht had meer iets weg van een rijpe aardbei (rood vol zwarte puntjes).Hij wist dus niet hoe je muggenbeten moest voorkomen, dat wisten we nu dus in ieder geval wel en we hadden tevens revanche genomen op zijn valse streken uit het verleden.
Een milieuvriendelijke manier om muggen te bestrijden is om ze op de tocht te zetten, maar dan loop je wel het risico om een flinke kou te pakken. Nog een andere manier is om ze dus gewoon dood te slaan, wat de dierenbescherming wel niet zal toejuichen, maar we zeggen maar zo: ‘’Wie zonder zonde is werpe de eerste steen‘’.
Nee, de beste manier is nog om je helemaal in te smeren met citronellaolie, daar zijn we na het sprayen met giftige insectenverdelgers ook achter gekomen door een tip die we van Erika Baardwijk kregen. Weten jullie misschien een andere manier ? Ideetjes graag inleveren bij ons aller Erika.
Audoe Teun en Marieke Markies.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten