woensdag, augustus 29, 2007

Paus geweigerd in Urk

Na er heerlijk te hebben gegeten, is er nu weer eens ander nieuws uit Urk.
Een boekhandel en een C1000 supermarkt in Urk bieden de septembereditie van het magazine Quest aan zonder bijbehorend voodoopoppetje.
De winkels weigeren vanwege religieuze redenen het poppetje te leveren. Boekhandelaar Leo Koster van Bruna in Urk heeft het poppetje om „religieuze redenen” weggehaald. „Een bepaald deel van de klanten accepteert dit niet, je weet van tevoren dat mensen hierover kunnen vallen”, zegt hij. In zijn winkel wordt wel vaker iets weggelegd, zegt Koster, bijvoorbeeld als er te veel bloot op de cover staat. „Je moet rekening houden met je klanten.” Amen.

Onvoorstelbaar! Hier kan ik zo boos om worden! De zelfingenomenheid van die mensen, om te beslissen over goed en kwaad, of zelfs erger; om voor een ander te beslissen over goed en kwaad. Het is ook vreemd dat het om twee zaken gaat die deel uit maken van een keten, kan dus C1000 of Bruna niet eisen dat de producten compleet worden aangeboden?
Een en ander geeft tevens aan dat men zich niet wenst te verdiepen in andere religies. Had men dit namelijk wel gedaan in het fundamentalistische vissersdorp, dan had men kunnen weten dat het christendom gehanteerd wordt bij Voodoo als middel om de Afrikaanse geesten en goden te benaderen voor hulp bij het oplossen van de alledaagse problemen (dus moeten die vissers het zelf maar uitzoeken als ze vastzitten met hun netten). De christelijke (ja, ja, die van Urk) God stuurt zijn geesten, heiligen en engelen (loa) naar de mensen. De banden hebben wel voornamelijk te maken met het katholicisme, maar dat kan toch geen kwaad, of zou de Paus ook niet welkom zijn in Urk? De Voodookalender is bijvoorbeeld volledig afgestemd op de katholieke; tijdens de vastentijd zijn de voodootempels gesloten en worden er geen diensten gehouden en tijdens de Stille Week zijn de rituele atributen afgedekt met lakens.

Bij de dagelijkse rituelen worden voorwerpen gebruikt die door gewijde personen gemaakt zijn en alleen voor deze doeleinden gebruikt worden. Even voor de duidelijkheid voor de mensen in Urk dus; het voodoopoppetje is niet door gewijde mensen gemaakt en op geen enkele wijze gewijd. Het gaat hier gewoon om een veredeld speldenkussen, wat nog goed van pas had kunnen komen bij het oud Urkse borduurwerk.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

pfff anders praat je ff over iets waar je wel verstand van hebt :P

groeten uit urk

Anoniem zei

haha...als ik zie hoe de dronken urkse jongeren zich gedurende het weekend al kruipend en brakend voortbewegen dan denk ik dat men zich beter eerst even met de opvoeding van de urkse kinderen kan bezighouden ipv weer eens met het vieze,liefst anonieme, vissersvingertje naar de boze buitenwereld te wijzen.

Erika Koukos zei

@Anoniem
Wie is P? Ik dacht de Paus geen nederlnds kon buiten "Bedankt voor die bloemen".

Erika Koukos zei

@Barbapapa
Kennelijk moeten ze zich toch op een of andere manier uiten daar, er mag al niet veel. Als je dan niet in voodoo poppetjes mag prikken dan maar dronken zullen ze denken, het is tenslotte ook een soort van in trance raken.