donderdag, augustus 02, 2007

Nieuws onder de islamitische zon

De in januari door de Australische Aheda Zanetti op de markt gebrachte Burqini is een geweldig succes. Aheda ontwierp het oorspronkelijk voor moslima's die anders met een enorme laag kleding het water in moesten, maar nu blijkt het ook aan te slaan bij vrouwen die en en ander te verbergen hebben; ouderdom, gebreken, etc. Ook het gat in de ozonlaag doet vrouwen besluiten de Burkini te gaan dragen want het pak biedt 50 + UV-bescherming. Slechts de handen en voeten staan bloot aan de zon en/of starende blikken.

Toch zijn er (het zal niet) ook afkeurende geluiden te horen. Op de site ShiaChat valt te lezen "Dit is als het spelen van een spelletje met Allah", dit omdat de Burqini wel alle vormen van een vrouw toont. Tevens krijgt Aheda bedreigingen van anti-moslims omdat zij zelf moslim is. En last but not least hebben we de feministes nog die klagen omdat zij tegen elke verplichte lichaambedekking van vrouwen zijn (alhoewel sommigen vanuit esthetisch oogpunt misschien beter wel gedwongen zouden worden hun lichaam wat meer te bedekken).

Zelf ziet Saheda de Burqini als een vorm van vrijheid. Het stelt vrouwen zelf een keus te maken of zij hun lichaam wel of niet in het openbaar tonen.

Geen opmerkingen: