vrijdag, januari 11, 2008

Filmrecensie Pan's Labyrinth


Door Michael Koukos

Regie: Guillermo del Toro
Jaar: 2006
Land: Mexico / Spanje
Genre: Drama / Fantasy / Thriller
Cast: Ariadna Gil , Ivana Baquero , Sergi López, Maribel Verdú , Doug Jones, Álex Angulo, Manolo Solo , César Vea e.a.

Spanje 1944 het einde van de Spaanse burgeroorlog. De door sprookjes geobsedeerde Ofelia wordt met haar hoog zwangere moeder naar het kamp van de sadistische kapitain Vidal gebracht.
Al gauw wordt duidelijk dat de aankomende baby door de kapitein is verwekt en dat deze er alles voor over zal hebben om zijn zoon veilig op de wereld te zetten, ook al moet het het leven van de moeder kosten.
Ofelia ziet alles echter door haar fantasiebril en wordt zo meegelokt door een elf die haar naar Pan, haar "echte vader" leidt. Met de afschuwelijke kapitein Vidal als stiefvader is een lelijke, grillige faun inderdaad nog een verademing.
Om te bewijzen dat zij niet te erg vermenselijkt is moet zij drie proeven doorstaan, deze brengen haar in een totaal andere, nachtmerrieachtige dimensie.

De combinatie tussen fantasy en keihard oorlogsdrama is apart en brengt je vaak in een zoete sprookjeswereld om je vervolgens weer in de rauwe oorlogsomgeving onder te dompelen. Of de fantasyscenes zich alleen in Ofelia`s hoofd afspelen of dat de deuren naar een andere dimensie inderdaad voor haar worden geopend, laat men helemaal aan de kijker over. Wat men wel onvoorwaardelijk keihard op zijn bord krijgt is het rauwe geweld. Dit is dan ook geen film voor gevoelige kijkers....en een sterke maag is absoluut noodzakelijk wil je de film onbevlekt doorstaan.

De personnages zijn erg eendimensioneel neergezet...dit komt de film wel ten goede maar toch zijn de keuzes die Ofelia maakt niet altijd evident voor een kind waardoor zij ietwat artificieel overkomt.
Verder is de wat eigenaardige "vervlaamste ondertiteling" opvallend; zo zegt de Spaanse kapitein Vital op een gegeven moment: "Speel niet met mijn voeten" en wil de moeder van Ofelia liever stappen in plaats van te lopen.
Het is misschien al bij al een beetje een overroepen productie maar desondanks niet
onverdienstelijk. Voor wie van ondefinieerbare films houdt is dit zeer zeker een aanrader.



Geen opmerkingen: