donderdag, januari 31, 2008

Menselijke zoo

daadHet lijkt alsof de giraffen in Thailand in het wild lopen, maar dan met een menselijk gezicht. Het blijken wel degelijk mensen te zijn; de langnekken van het Kayanvolk.
De meeste Kayan vrouwen dragen veel ringen om hun nek, waardoor het lijkt asof hun nek heel lang is. Dat vinden ze mooi, dat is traditie en ze verdienen er geld mee. Niets mis mee zou je denken. In werkelijkheid hebben ze een vergroeide nek, wat diverse klachten met zich meebrengt, en zijn ze gewoon verminkt.

In Birma was oorlog, waardoor heel veel mensen naar noordwest Thailand vluchtten, en daar waren veel Kayan mensen bij. Zeker veel jongeren willen de ringen niet meer dragen, een pretje is het niet, maar nu hebben ze niet veel keus meer, want omdat ze de vluchtelingen status hebben mogen ze in Thailand niet werken, daartegenover krijgen ze ook geen hulp en geld. Het enige dat zij nu nog kunnen doen is poseren voor de vele toeristen. Er zijn er genoeg want Thailand maakt veel reclame voor deze menselijke dierentuin. Tevens wordt deze levende toeristische attractie vastgehouden in Thailand, want er waren al leden van de Kayanbevolking die naar Finland en Nieuw Zeeland konden verhuizen, maar Thailand liet hen niet gaan.

Nu het dus min of meer gedwongen blijkt te zijn is het de vraag of je als toerist daar nog wel heen moet gaan. Ook de Verenigde Naties praten al over een officiele boycot, omdat de Kayan eigenlijk gewoon gevangen zitten in een menselijke zoo, heel mensonwaardig dus.
Stel je voor dat wij de Urkers zouden vastplakken in hun klompen.

Geen opmerkingen: