woensdag, januari 23, 2008

Boer Frans vlucht naar Texel

Sinds afgelopen zondag is Nederland 1 de grote bevolkingsgroepen-belediger geworden. Zette eerst boer Frans, uit Boer zoekt vrouw, heel Twente op zijn kop omdat hij hij imago van twente enorme schade toe zou brengen, nu zijn ook de inwoners van Texel woedend door de nieuwe serie We gaan nog niet naar huis.

Boer Frans voldoet eerlijk gezegd precies aan mijn verwachtingen van een Twentse boer; lompe uitspraken, schoppen van koeien, op zijn motor crossen, beledigen van vrouwen maar toch vrolijk en een heel klein hartje. Ik begrijp dan ook de commotie niet, want hoe zou een Twentse boer nu anders moeten zijn? Praten met een aardappel achter in zijn keel, als hobby sigarenbandjes sparen hebben en zijn vrij tijd het liefst doorbrengen op de golfbaan?
Die vrouwen hadden heel goed kunnen weten hoe hij zou zijn, ik begrijp dan ook niet met wat voor verwachtingen zij bij hem ingetrokken zijn.

En ook op Texel zijn de gemoederen verhit, in de Texelse Courant wordt flink afgegeven op de serie We gaan nog niet naar huis. De serie gaat over een Amsterdam gezin dat naar Texel verhuist om een Bed and Breakfast te beginnen. Omdat het een comedy is wordt er flink de draak gestoken met Texel zoals dat daar veel incest voor zou komen (heb je wel eens een telefoonboek daar opengeslagen?). Maar op Texel weten ze absoluut niet wat humor is, dat is nu wel bewezen. Geen enkel positief commentaar. Een greep uit de reacties in de Texelse Courant: ‘Totaal ongeloofwaardig en bij het belachelijke af’, ‘Wat een slechte serie. En dan die stereotypes. Texel in de jaren dertig vorige eeuw?’, ‘Ze schetsen een beeld van Neanderthalers die op een eiland leven en niet zijn ontwikkeld.’, ‘Jammer dat Texel zo wordt neergezet. Geen reclame voor ons eiland.’, ‘Zo'n eerste aflevering geeft weinig zin om volgende week te gaan kijken.’

Ik denk dat boer Frans beter naar Texel kan vluchten....daar valt hij duidelijk minder op.

Geen opmerkingen: