donderdag, januari 03, 2008

Filmrecensie All about my mother

Door Michael Koukos

Todo Sobre mi Madre

Regie: Pedro Almodóvar
Genre: drama
Tijdsduur: 97 minuten
Jaar: 1999
Acteurs: Cecilia Roth, Marisa Paredes, Penélope Cruz, Candela Peña, Antonia San Juan, Rosa María Sardà, Fernando Fernán Gómez, Fernando Guillén, Toni Cantó, Eloy Azorín, Carlos Lozano, Manuel Morón, José Luis Torrijo, Juan José Otegui, Carmen Balagué

Deze film was de winnaar van de Golden Globe Award voor de beste buitenlandstalige film van 1999 en winnaar in Cannes in de categorie beste regisseur van 1999. Dan mag je toch wel een en ander verwachten zou je denken.
De film begint al meteen erg dramatisch; de jomne Esteban sterft in het bijzijn van zijn moeder door een autoongeluk wanneer hij de handtekening van zijn favoriete actrice najaagt.
Zijn moeder, Manuela, is een actrice die artsen voorbereidt op orgaandonatiegesprekken. Heel schrijnend is dan ook de scene waarin zij nu zelf een dergelijk gesprek moet ondergaan.
Manuela besluit daarna op zoek te gaan naar de vader van Esteban, die als de (halve?) transseksueel Lola door het leven gaat. Op deze zoektocht ontmoet zij nog andere erg in het oog springende figuren zoals de eveneens transseksuele ex collega Agrado, die in de prostitutie is blijven hangen. Verder is ook de zwangere, seropositieve non een erg leuke Almadovar creatie.
De grote hartendieven in deze prent zijn toch wel Lola en Rosa (Manuela`s zus) maar ook alle andere personages worden mooi uitgewerkt en worden, hoewel vaak extreem, toch steeds realistisch neergezet. Dit geldt vooral voor Lola die als macho met gigantische tieten zowat alle vrouwen die zijn weg kruisen zwanger lijkt te maken.

Hoewel zowat alles wat in het verhaal gebeurt uitermate dramatisch is, zorgen deze kleurrijke figuren er toch voor dat alles behoorlijk luchtig blijft. Af en toe ben je als kijker de draad wel even kwijt en het tempo is vrij laag maar toch is dit rariteitenkabinet zeker het bekijken waard.

Geen opmerkingen: