vrijdag, oktober 28, 2005

Brand met een luchtje

Woensdag sloot ik mijn berichtje af me het feit dat ik brandde van nieuwsgierigheid.
Een dag later was er echt brand en wel in het cellencomplex op Schiphol.

Een nieuw schandaal voor Nederland en een zoveelste zwarte bladzijde in het boek der Lage Landen. Al onze steracteurs (Balkenende, Donner, Verdonk) zijn weer aangetreden en hebben het schandaal als vanouds weer nog groter gemaakt en voor nog meer verwarring gezorgd.
Het gekke is dat zij altijd direct klaar staan met hun mening, nog voor de feiten zijn onderzocht en erger bij het voorkomen van dergelijke dingen zie en hoor je deze mensen niet.
Het meest irritante is altijd weer "het elkaar de schuld geven" in "wie wat gezegd zou hebben".

Hoe en wat is nog niet bekend, maar in en in triest was het wel. Omkomen bij een brand is vreselijk, maar stel je eens voor dat je langzaam dood gaat terwijl je cel op slot zit.
Wat de oorzaak ook is, het is toch niet te geloven dat er zoveel mensen moesten omkomen. Er zaten 43 gedetineerden en in het hele complex waren 9 bewakers. Gemiddeld hadden zij 2 jaar ervaring en een basisopleiding. Gemiddeld, dus er waren er ook met veel en veel minder ervaring? Ik heb al vaak vacatures gezien voor het cellencomplex en helemaal niet zo lang geleden, ongetwijfeld waren er dus mensen die er pas werkten. Je kunt toch voor er een ramp gebeurt zo al nagaan dat dat niet verantwoord is?
Ik ken de situatie niet daar en weet niet hoe groot het is, maar hadden ze niet meer mensen kunnen redden?
Als je daar zit is je leven waarschijnlijk al op een hopeloos pad beland en dan moet je leven ook nog zo eindigen. Triest en ik ben er stil van. (en dat gebeurt niet snel).

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit is inderdaad een schrijnend verhaal. Het gaat zoals je aangeeft zeker eerder om mensen die het gewoon niet zo goed voor mekaar hebben dan echte criminelen die nu in dit gebouw zijn omgekomen. Niet te vergelijken dus met de figuren die koste wat kost uit naam van een verkracht geloof onze maatschappij willen ontwrichten.
Nu is het mensenleven voor een kabbalist echter niet meer dan 1 hoofdstuk uit de grote cursus voor de ziel.
Volgens de overlevering wordt op Rosh Hashanna (het Joodse nieuwjaar) het boek des oordeels, waar elk levend wezen in staat vermeld, opengeslagen.
Op die dag wordt er beslist wie gedurende het komende jaar in de huidige incarnatie blijft doorgaan en wie in dit hoofdstuk zijn lesje wel heeft geleerd en door kan gaan naar het volgende hoofdstuk.
Het is iets wat natuurlijk niet letterlijk moet worden genomen maar het biedt wel een troostende gedachte: de ziel sterft nooit en wordt met elke incarnatie sterker en mooier.

Erika Koukos zei

Dat is een mooie troostende gedacht maar ook wel een eng idee hoor, de meeste mensen hopen toch niet te worden voorgelezen en dus gewoon verder te kunnen gaan in het huidige leven (ik wel in ieder geval).
Hindoeisten hopen juist dat ze uit de reincarnatie cyclus kunnen stappen, voor hen is het het hoogste goed als zij niet meer terugkeren, dan hebben zij alles bereikt.

Anoniem zei

Uiteindelijk is dat ook het doel van de Kabbalist. Het levensdoel van ieder mens is om 1 te worden met de scheppende kracht. Maar naar Kabbalistische normen is een mensenleven niet lang.
Daarom gaat het hele proces door over meerdere incarnaties heen.
Als het doel is bereikt dan reincarneert men inderdaad niet meer in een stoffelijk lichaam.
De gelijkenissen met andere mystieke strekkingen kunnen echter geen toeval zijn. Alle esoterische kennis lijkt uit dezelfde, onbekende bron te komen.vinden.

Erika Koukos zei

Dat lijkt mij toch geen leuk doel hoor.
Maar misschien denk ik er zo over omdat ik nog veel moet leren?

Anoniem zei

O, dat kan best, het leerproces hoeft ook niet bewust te verlopen. Als de tijd rijp is dan komt het vanzelf wel,...dat is wat christenen "roeping" noemen.
Echte esoteristen zullen dan ook nooit proberen iemand te bekeren want het is onmogelijk om een kip te leren zingen ook al geef je haar nog zoveel zangzaad.
Dat laatste is niet persoonlijk bedoelt hoor
;-)

Erika Koukos zei

Dat ik nu de hele week al griep heb wil niet zeggen dat dit vogelgriep is!

Anoniem zei

Tja na aanvankelijk ietwat andere gedachten te hebben gehad bij deze brand moet ik bekennen dat het toch wel een schrijnend verhaal is deze brand. Maar ja wat wil je ook als de minister toestaat dat het complex uit. bezuinigingsoverwegingen door particulieren wordt bewaakt. ergens las ik dat die mensen de ene dag kippen bewaken bij de Albertheyn en dan weer nauwelijks geschoold, politieke vluchtelingen criminelen en wat er daar nog meer voor mensen zitten. Tja je moet dan niet gek opkijken als zo'n brandje aardig uit de hand kan lopen. Wederom een knap staaltje van bezuinigen en dan nu op naar ( je zei het al) het zwartepieten naar elkaar. Laat Donner en Remkes eens eindelijk lekker oprotten al weet ik bij god niet of er met zo'n andere kliek in Den Haag aan het bewind een betere koers gevaren zal gaan worden. Na anvankelijk gedacht te hebben dat er alleen van drugs gasten zaten moet ik bekennen dat het ongeluk me nu toch wat meer aangrijpt

Erika Koukos zei

Slechte zaak ja die particuliere beveiligingsbedrijven. Er zijn ook goede, maar volgens mij wordt daar niet naar gekeken. Ze worden gebruikt als een soort uitzendbureau: komen ze een bewaker te kort dan bellen ze gewoon en zijn ze al blij dat er iemand komt, kijken naar de kwalificaties van zo'n persoon is te veel gevraagd.
Zal mij benieuwen wat er uit het onderzoek komt, als wij dat al te horen krijgen, waarschijnlijk wordt het wel weer in de doofpot gestopt.

Anoniem zei

Dit bericht werpt toch weer een ander licht op de feiten, blijkbaar wilden de slachtoffers eerst nog een potje biljarten. Het zou dus best zo kunnen zijn dat het bewakende personeel ten onrechte door onze links demagochelaars te kakken word gezet.
----------------------
'Vreemdelingen hinderden hulpverleners met biljartballen'

Uitgegeven: 1 november 2005 20:54
Laatst gewijzigd: 1 november 2005 21:06

HILVERSUM - De vreemdelingen die opgesloten zaten in het Detentiecentrum Schiphol-Oost hebben tijdens de dodelijke brand het bewakingspersoneel gehinderd bij hun pogingen om mensen te redden. Dat zei pastor M. Zandstra dinsdagavond in de actualiteitenrubriek Netwerk .

"Het personeel is in die reddingsactie bekogeld met biljartballen en belaagd met biljartkeus. Dat hoor ik niet terug in de media", aldus Zandstra, die zich baseert op gesprekken die hij voerde met het personeel. Zij zijn volgens de pastor "kapot" van wat er is gebeurd en "vragen zich af waarom ze niet meer mensen hebben kunnen redden".


Blaren

De pastor neemt het net als minister Verdonk op voor het bewakingspersoneel. "Ze zijn niet verstard, zijn niet weggelopen", zei de geestelijke. Sommige bewakers hadden volgens Zandstra blaren op de handen staan nadat ze tot twee keer toe de gloeiendhete deuren hadden geprobeerd te openen.

De geestelijke aarzelt over een generaal pardon voor de overlevenden van de brand. "Ik heb daar mijn twijfels over. Er zijn mensen met niet zo'n mooie achtergrond. Er zijn ook ongewenste vreemdelingen. Dus dan gaat het te ver om ze allemaal toe te laten."

Hartverscheurend

Zandstra staat deze dagen naast het personeel van het detentiecentrum ook de nabestaanden bij van de mensen die om het leven zijn gekomen, voor zover die in Nederland wonen. Hij omschrijft deze laatste ontmoetingen als "hartverscheurend". De nabestaanden geven uiting aan hun diepe verdriet. Ook maken ze het justitiepersoneel verwijten. "Jullie hebben ervoor gezorgd dat dit is gebeurd", luidt de kritiek.